Foto: PantherMedia/Scanpix

Kopš septembra vidus valsts apmaksāto medikamentu sarakstā iekļauti arī inovatīvi un ļoti dārgi medikamenti metastātiskās melanomas ārstēšanai, kas ievērojami uzlabo pašsajūtu un ļauj nodzīvot ne vairs mēnešus, bet gadus, piektdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Dienu, kad zāles sāk apmaksāt valsts, nav sagaidījuši 16 pacienti, tostarp arī Silvestrs, kuram bija 19 gadi, atklāj "Panorāma". Viņa ģimene sola saukt pie atbildības vainīgos un ir gatava tiesāties ar valsti. Līdz šim šo zāļu iegādei pacienti lūdza ziedotāju atbalstu pat 100 000 eiro apmērā, un kopumā palīdzības lūgumi melanomas zālēm sasniedza miljonu eiro.

Pirms mēneša omītes rokās izdzisa Silvestrs. Viss sākās pirms diviem gadiem ar aizrautu dzimumzīmīti uz muguras. Rinda pie ķirurga bērnu slimnīcā bija jāgaida piecus mēnešus. Pēc operācijas brūce nedzija un ļoti sāpēja. Audu analīzes uzrādīja "melanomu". "Cik es tagad tā sēžu un pārdomāju, vajadzēja jau uzreiz trauksmi celt. Bet vai tad zināja. Un tad grieza vēlreiz. Tās jau bija metastāzes," atcerējās jaunieša Silvestra vecmāmiņa Danute Freiberga.

To, ka Silvestram vajadzētu zāles, kas maksā vairāk nekā 100 000 eiro, Onkoloģijas centra ārstu konsīlijs ieteica pēc tam, kad vēzis jau bija pārņēmis visu ķermeni. Argumentiem bijis – tās esot dārgas, un valsts tāpat sedz tikai 14 000 eiro. "Es pie sevis domāju, dzīvoklis mans kādus 30 (tūkstošus) maksā, domāju, es pārdošu, ieķīlāsim.. Paņemsim naudu tam puikam. Un viņi saka, ka nevar jau arī gaidīt," atceras vecmāmiņa.

Ar "ziedot.lv" starpniecību saziedoja 80 000 eiro un par šo naudu Silvestru aizveda arī uz Vāciju, Šaritē klīniku. Tur pateica, ka sen vairs nav otrā, bet ir jau ceturtā audzēja stadija. "Paldies svešiem cilvēkiem Anglijā, kuri pa interneta saitēm savāca. Ko valsts? Valsts varēja iedot no 95 tūkstošiem 14 tūkstošus?" nosaka Silvestra tēvs Margots Freibergs.

Tāpat raidījumā atklāj, ka 19 gadus vecais Silvestrs ir jaunākais no 16 cilvēkiem, kas šo trīs gadu laikā lūguši ziedot naudu metastātiskās melanomas zālēm un ir miruši. Summas bija prātam neaptveramas - 95 tūkstoši, 50 tūkstoši. Viņi visi bija jauni, strādāt griboši, ar savām ģimenēm, bērniem un nākotnes sapņiem. Šīm zālēm šo gadu laikā sabiedrībai kopā lūgts viens miljons eiro.

"Tātad 100 000 vai tava dzīvība. Cilvēks jau tā ir smagi slims. Mēs zinām, ka daudzi ņēmuši ātros kredītus, ir cilvēki, kas ieķīlājuši savas dzimtas mājas. Tie ir ļoti personiski stāsti. Protams, bija tādi nosacīti laimīgie, kam tikai 27 000 eiro, bet kuram no mums gan ir arī tāda summa?" pauž "ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta.

Beidzot, savā ziņā arī pateicoties sabiedrības spiedienam, metastātiskai melanomai domātie inovatīvie medikamenti iekļauti valsts apmaksājamo zāļu sarakstā. Dažas zāles ārsti var izrakstīt uzreiz, citām ar konsīlija lēmumu jāsaņem Nacionālā veselības dienesta akcepts. Nacionālajā veselības dienestā (NVD) skaidro, ka metastātiskās melanomas zālēm nekādu ierobežojumu nav.

"Varam nodrošināt visus metastātiskas melanomas pacientus ar terapiju, vai ir pierādīta konkrētā mutācija, vai nav. Ar ražotājiem ir noslēgti līgumi par šo medikamentu nodrošināšanu un zāles saņems visi. Izšķirošais būs veselības stāvoklis," atklāj NVD Zāļu departamenta direktora vietniece Antra Fogele.

Ķīmijterapijas dienas stacionāra vadītāja Iveta Kudaba stāsta, ka "melanomā pirmā gada mirstība bija ļoti augsta, it sevišķi, ja mums nebija, ar ko ārstēt. Līdz šim melanomas pacienti nodzīvoja vien dažus mēnešus. Klasiskās ķīmijterapijas zāles nedeva nekādu efektu." Jaunās melanomas zāles palīdz gan apturēt jaunu metastāžu veidošanos, gan mazina esošās. Inovatīvas zāles, modernas zāles, "sauciet, kā jūs gribat, pareizais vārds ir efektīvākas zāles - tās ir mērķterapijas zāles, un imūnterapijas zāles", saka Kubada.

Zālēm iedalītie seši miljoni eiro tiek arī zarnu, olnīcu, plaušu un krūts vēža pacientiem.

"Es ticu, ka ārstēt ir lētāk mums kā sabiedrībai, nekā zaudēt nodokļus. Nupat nomira vīrietis, kuram ir mazs bērniņš un savs bizness, tātad viņš nemaksās nodokļus, bet mēs, sabiedrība, maksāsim apgādnieka zaudējuma pensiju. Es ļoti ceru, ka jaunā valdība turpinās reformas un ļoti mērķtiecīgi viņas sasaistīs arī ar ekonomiskiem aprēķiniem, cik tad viens cilvēks ir vērts," papildina Dimanta.

Silvestra ģimene vēlēt Saeimu neaizgāja. Pie Silvestra kapa tētis viņam apsolīja, ka par dēla nāvi atbildēs visi iesaistītie. "Tikai un vienīgi mūsu medicīna. Tikai. Tas 100%, ka mēs nenomierināsimies. Pie atbildības nāks tie, kam vajadzēs," saka Margots. Šobrīd ģimene gatavo dokumentus Veselības inspekcijai, bet gatava arī tiesvedībai ar valsti. Viņiem Silvestrs bija vienīgais. Un viņa dzīvība nav izmērāma simtos vai tūkstošos eiro, kas valstij nav un tad pēkšņi ir.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!