Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir izdevusi būvatļauju Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecībai, informēja ministrijas pārstāve Santa Vaļuma.

Būvniecības ieceres iesniegums un būvprojekts minimālā sastāvā saņemts no SIA "Taktila" un būvatļauja stāsies spēkā 11. oktobrī. Memoriāls tiks uzbūvēts Rīgā, Latviešu strēlnieku laukumā 1.

Saskaņā ar Latvijas Okupācijas muzeja likumu, VARAM pilda būvvaldes funkcijas, taču neīsteno memoriāla būvniecības projektu.

Kā ziņots, Latvijas Okupācijas muzeja likums sākotnēji noteica, ka Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekts īstenojams līdz 2018. gada 1.oktobrim divās kārtās. Pirmā kārta paredz Latvijas Okupācijas muzeja ēkas pārbūvi, tai skaitā jaunas piebūves (Nākotnes nams) būvniecību.

Taču 21.jūnijā Saeima pieņēma lēmumu, ka projekts jāīsteno līdz 2020.gada 31.decembrim, jo projekta realizācija ievilkusies juridisku šķēršļu dēļ.

Memoriāla attīstības ieceri sākotnēji plānots īstenot uz Latvijas valstij piederošās zemes Latviešu Strēlnieku laukumā 1 un uz Rīgas pašvaldībai piederošās zemes Latviešu Strēlnieku laukumā 3.

Laika gaitā konstatēts, ka memoriālu nav iespējams izvietot vienā no zemes vienībām, nezaudējot tā māksliniecisko ideju un tā novietojuma proporcijas apkārtējās vides kontekstā. Taču, atbilstoši Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, memoriālam jāatrodas uz viena zemesgabala, kas ir īpašumā vienam īpašniekam.

Līdz ar to līgumu par būvprojekta izstrādi bija iespējams noslēgt tikai pēc juridisko šķēršļu pārvarēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!