Foto: F64

Saistībā ar 13. Saeimas vēlēšanu norisi Drošības policija (DP) bija saņēmusi 84 signālus par iespējamiem pārkāpumiem un prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu, portālu "Delfi" informēja DP.

DP ir apkopojusi dienesta rīcībā esošo informāciju saistībā ar 13. Saeimas vēlēšanu norisi. Informācija apkopota par laika posmu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā. Kopumā DP saņēmusi 84 tā dēvētos signālus par iespējamiem ar vēlēšanu norisi saistītiem pārkāpumiem un prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu. Tāpat DP saņēmusi vienu iesniegumu par iespējamu ar vēlēšanu norisi saistītu pārkāpumu. Līdz šim neviens kriminālprocess nav sākts.

Iepriekš saņemtie signāli par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu uz šo brīdi jau ir pārbaudīti un informācija nav apstiprinājusies. Tāpat noslēgusies pārbaude par vairākiem signāliem, kas bija saistīti ar vēlēšanu norisi, un tajos netika konstatētas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Par iespējamām nepilnībām informētas attiecīgās vēlēšanu komisijas un Centrālā vēlēšanu komisija.

Pateicoties iedzīvotāju vērībai un DP aktivitātei, veicot preventīvas pārbaudes, novērstas atsevišķas iespējamas nepilnības vēlēšanu norisē. Vienlaikus par atsevišķiem gadījumiem informācijas pārbaude vēl turpinās, informē valsts drošības iestāde. Kā ierasts, DP arī pēc vēlēšanām vēl turpina saņemt pārbaudāmu informāciju.

Atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām, šajās vēlēšanās vairāk saņemta informācija tieši par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē. Par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu, tajā skaitā iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, saņemti 28 signāli, kā arī divi signāli saņemti par iespējamu vēlēšanu rezultātu viltošanu. Savukārt par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē kopumā saņemti 54 signāli.

DP pateicas iedzīvotāju izrādītajai pilsoniskajai iniciatīvai, informējot dienestu par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norises laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!