Foto: US Army

Plānots, ka tuvākajā laikā Latvija beidzot varētu saņemt pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger". Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) cer, ka sistēmu būs iespējams demonstrēt valsts proklamēšanas gadadienai veltītajā militārajā parādē, norādīja ministrs.

Pagājušā gada vasarā tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas un Dānijas Aizsardzības ministrijām par Dānijas bruņoto spēku rīcībā esošo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" iegādi. Latvijai paredzētā sistēma ir nelietota, taču tā vairākus gadus bijusi Dānijas bruņoto spēku rīcībā.

Sistēmas "Stinger" iegāde ietver pretgaisa aizsardzības raķetes un to palaišanas iekārtas.

"Stinger" ir vienas no visvairāk ražotajām, kaujas apstākļos pārbaudītākajām un efektīvākajām individuālajām pretgaisa aizsardzības sistēmām, ko izmanto arī daudzas no Latvijas sabiedrotajām valstīm, piemēram, ASV, Lielbritānija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Somija, Norvēģija un Lietuva.

Visas līgumā paredzētās sistēmas piegādās vienlaicīgi. Maija beigās ministrijā aģentūrai LETA gan atzina, ka piegāde plānota vasaras otrajā pusē.

Ņemot vērā operacionālās drošības apsvērumus, "Stinger" iegādes summu aizsardzības resorā neatklāj. Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš iepriekš apgalvoja, ka šīs sistēmas iegāde esot ļoti veiksmīga no finansiālā viedokļa.

Ar šiem ieročiem tiks nodrošinātas visas taktiskās vienības Zemessardzē, Mehanizētā kājnieku brigādē un Gaisa spēkos.

Šogad Latvijā turpinājās darbs pie "Stinger" noliktavu sertifikācijas. Noliktavu pārbaudi veica ASV puse. Raķetes ir ražotas ASV, tāpēc arī Savienotās Valstis parasti dod atļauju par piegādēm, kad pārliecinās, ka glabāšanas noteikumi atbilst noteiktām prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!