Foto: DELFI
Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) ir sagatavojis pieteikumu tiesvedībai pret "Biļešu paradīzi" par interneta veikala lietošanas maksas piemērošanu, tirgojot XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku biļetes, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja aizvadīto svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Pēc viņas teiktā, tuvākajās nedēļās LNKC nāks klajā ar plašāku informāciju par šī strīda risināšanas gaitu. "Tas ir šo svētku problēmjautājums, kas ir jārisina, bet tas neizslēdz ļoti svarīgo jautājumu, ko darīt ar biļešu sadali turpmāk. Pavasara situācija pierādīja, ka šis modelis ir novecojis," atzina Juhņēviča. Viņa norādīja, ka biļešu sadales jautājumam tiks veltīta atsevišķa dalībnieku, ekspertu un viedokļu līderu diskusija oktobra beigās gaidāmajā Dziesmu un deju svētku konferencē.

Aizvadīto svētku izpilddirektore uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kāds biļešu izplatīšanas modelis tiks izvēlēts, noteikti būs vajadzīgi resursi, lai to kvalitatīvi izstrādātu un ieviestu.

Juhņēviča atzina, ka, pēc viņas personīgajām domām, vistaisnīgāk nākotnē būtu daļu svētku biļešu atvēlēt dalībnieku tuviniekiem. "Protams, man liekas, ka ir jābūt kaut kādai proporcionālai sadalei starp [svētku] dalībniekiem (..) un pārējo sabiedrības daļu, un tad jau tālāk var diskutēt, kādi ir šie risinājumi - izloze, reģionālā vai kāda cita veida sadale," savu viedokli izklāstīja aizvadīto svētku izpilddirektore.

Jau vēstīts, ka 3. martā tika sākta 2018. gada Dziesmu un deju svētku maksas pasākumu biļešu tirdzniecība. To saskaņā ar LNKC pērn sarīkotā iepirkuma konkursa rezultātiem nodrošināja "Biļešu paradīze". Biļešu tirdzniecības pirmajā dienā tika saņemts vairāk nekā miljons pieprasījumu pēc apmēram 95 000 biļešu, informēja svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva. Vairākās vietās Rīgā un citviet Latvijā bija izveidojušās garas rindas pēc šīm biļetēm. Pircēji tika apkalpoti lēni, un arī uz biļetes iegādi internetā nācās gaidīt vairākas stundas, turklāt daudzos gadījumos arī pēc ilgās gaidīšanas kāroto biļeti iegādāties neizdevās.

"Biļešu paradīze" no svētku biļešu pircējiem internetā iekasēja papildu maksu par interneta veikala lietošanu, tādējādi kopsummā ieņemot papildus vairāk nekā 76 000 eiro. LNKC uzskatīja, ka tas pārkāpj starp abām pusēm noslēgtā līguma nosacījumus, un prasīja atmaksāt šo summu, taču "Biļešu paradīze" atteicās to darīt.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki Latvijas valsts simtgades svinību zīmē norisinājās no 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!