Foto: Shutterstock

Ārstniecības iestādes kā gaidīšanas rindā galvenos iemeslus min ārstu nepietiekamību un finansējuma trūkumu, otrdien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) atbildīgā amatpersona Līga Gaigala.

33% gadījumu kā problēma tiek minēta nepietiekamais ārstu skaits jeb problēmas ar to piesaisti, 23% gadījumu tiek norādīts uz finansējuma trūkumu un 22% aptaujāto lūdz pārskatīt tarifus. Savukārt 7% esot nepamatoti ģimenes ārstu nosacījumi.

NVD pārstāvji arī informēja komisiju, ka, piemēram, rehabilitācijas pakalpojumu jomā 2018. gada pirmajā pusgadā ir izdevies par 7% samazināt to ārstniecības iestāžu skaitu, kurās gaidīšanas rindas bija garākas par 30 dienām.

Tāpat tika norādīts, ka šā gada pirmajā pusgadā veikts viens miljons valsts apmaksātu diagnosticējošo izmeklējumu, kas ir par 219 000 vairāk nekā 2017. gada pirmajā pusgadā.

Apakškomisija otrdien arī nolēma vērsties valdībā, aicinot atjaunot pirmskrīzes apmaksas līmeni kompensējamiem medikamentiem. Kā skaidroja apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (V), šī mērķa sasniegšanai nevajadzētu būt sarežģītai, jo nepieciešamais finansējums ir papildus 4,5 miljoni eiro. Salīdzinājumam veselības aprūpei atvēlētais finansējums ir jau sasniedzis miljardu, norādīja politiķis.

Deputāti otrdienas sēdē arī diskutēja par nepieciešamību, lai starp prioritātēm ir arī C hepatīta slimnieku ārstēšana, kā arī norādīja uz nepieciešamību skaidrot iedzīvotājiem, kāpēc ir noteikti kompensējamo medikamentu attiecīgie piešķiršanas nosacījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!