Foto: Rīgas Pašvaldības policija
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma izmaiņas, tajā tomēr neiekļaujot ieceri noteikt piemaksu 100% apmērā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādēm, kas piedalās īpaši nozīmīgu valsts pasākumu nodrošināšanā, informēja parlamenta Preses dienestā.

Sākotnēji Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija atbalstīja minēto priekšlikumu par piemaksām NMPD brigādēm, tomēr vēlāk nostāju mainīja. Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S) skaidroja, ka juristi norādījuši, ka šis nav īstais likums, kur jāparedz šāds regulējums. Līdz ar to panākta vienošanās ar Veselības ministriju, ka tā sagatavos atsevišķus noteikumus, kas noteiks kārtību šādām piemaksām.

Ņemot vērā NMPD kompetencē esošās funkcijas, ātrās palīdzības brigādes līdzīgi kā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes - policija un glābšanas dienests - tiek iesaistītas valstij nozīmīgu pasākumu nodrošināšanā, un līdz ar to ir būtiski, ka atlīdzības sistēma visiem iesaistītajiem dienestiem tiek veidota pēc vienotiem principiem, Valsts pārvaldes komisijā iepriekš uzsvēra NMPD pārstāvji.

Grozījumi likumā saistīti arī ar izmaiņām Valsts drošības iestāžu likumā, kas paredz noteikt vienotu dienesta gaitas regulējumu Satversmes aizsardzības biroja, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta un Drošības policijas amatpersonām. Valsts drošības dienestā esošajām amatpersonām plānots nodrošināt vienotas, dienesta specifikai un ar to saistītajiem ierobežojumiem un riska faktoriem atbilstošas sociālās garantijas, un tās paredzēts pielīdzināt tām garantijām, kādas šobrīd paredzētas iekšlietu sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām.

Tāpat likumā paredzēti ģimenes atbalsta pasākumi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem, kuri kopā ar ģimeni atrodas ilgstošā mācību komandējumā. Atbalsts karavīru ģimenēm paredzēts, ja karavīrs nosūtīts mācību komandējumā uz vecāko vai augstāko virsnieku militārās izglītības kursu, kura ilgums pārsniedz 10 mēnešus.

Karavīram izmaksās pabalstu par laulātā un bērnu uzturēšanos ārvalstī, kā arī kompensēs viņa ģimenes ceļa un pārcelšanās izdevumus uz dienesta vietu, veselības apdrošināšanas un apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem izdevumus un transportēšanas izdevumus ģimenes locekļu smagas slimības vai nāves gadījumā. Tāpat paredzēts kompensēt bērnu skolas un pirmsskolas izdevumus, kā arī ceļa izdevumus, ģimenei dodoties atvaļinājumā uz Latviju un atgriežoties atpakaļ dienesta vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!