Foto: DELFI

Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi priekšlikumus par publicējamiem bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem. Paredzēts, ka jau šogad Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA) interneta vietnē publicēs vairākas VDK dokumentu grupas.

Otrajā lasījumā Saeimas atbalstu guvušais priekšlikums paredz, ka 2018. gadā LNA internetvietnē publicēs četras VDK dokumentu grupas: LPSR VDK darbinieku telefongrāmatas; LPSR VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēku; LPSR VDK aģentūras alfabētisko kartotēku un LPSR VDK aģentūras statistisko kartotēku.

Savukārt, sākot no 2019. gada maija, LNA publicēs virkni citu VDK dokumentu grupu. Tostarp LPSR VDK operatīvās lietas un operatīvo lietu materiālus, Latvijas komunistiskās partijas nomenklatūrā ietilpstošo LPSR VDK un tās priekšteču darbinieku personiskās lietas.

Atbalstītie grozījumi, paredz, ka personas vārds un uzvārds, sociālais stāvoklis, nodarbošanās, etniskā izcelsme, piederība Padomju Savienības Komunistiskajai jaunatnes savienībai, citām politiskām organizācijām un arodbiedrībām, reliģiskā pārliecība, personas adrese dokumenta sastādīšanas brīdī ir publicējami dati.

Dokumenti tiks publicēti, lai veicinātu sabiedrības iespējas iepazīt Latvijas okupācijas periodā valdošā totalitārā režīma sekas un tās pārvarētu, nosodītu noziegumus pret cilvēci, genocīdu, kara noziegumus, kā arī novērstu totalitārisma atkārtošanās iespējas.

Kā skaidrots grozījumu anotācijā, 1991. gadā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmumu Latvijas PSR VDK darbība Latvijā tika izbeigta. 20. gadsimta deviņdesmitajos gados Latvijas Valsts arhīvā (šobrīd Latvijas Nacionālā arhīva struktūrvienība) nonāca ievērojama daļa no VDK arhīva daļas arhīva dokumentiem.

Citi dokumenti, tai skaitā VDK lietvedības un operatīvās darbības dokumenti, nonāca citās institūcijās: Drošības policijā, Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā.

Līdz ar to, kā skaidro likumprojekta autori, ļoti vērtīgie VDK dokumenti kā nacionālā dokumentārā mantojuma sastāvdaļa netika nodoti mūžīgai glabāšanai kā vienots nedalāms kopums. Likumprojekta mērķis ir šo kļūdu labot.

Tāpat grozījumi paredz VDK dokumentu nodošanas kārtību un to glabāšanu Latvijas Nacionālajā arhīvā, kā arī paredz VDK dokumentu publisku pieejamību un izmantošanu saskaņā ar Arhīvu likuma noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!