Foto: morgueFile
Draudot ar tiesvedību par publiskotu informāciju, tiek ierobežots Latvijas žurnālistu pētnieciskais darbs un radīti draudi vārda brīvībai, rakstnieku biedrības "Latvijas PEN" pārstāvji skaidro savā atklātajā atbalsta vēstulē žurnālistiem.

Vairāku politisko spēku pārstāvji ir vērsušies drošībsargājošās iestādēs ar sūdzībām pret žurnālistiem, kas priekšvēlēšanu laikā veic savu darbu, vēršot sabiedrības uzmanību uz iespējamiem politiķu pārkāpumiem vai neētisku rīcību.

Rakstnieku biedrībā "Latvijas PEN" uzskata, ka nemitīga sūdzību iesniegšana un krimināllietu uzsākšana tiek izmantota ar mērķi traucēt žurnālistu darbu.

Sūdzības Drošības policijā un Valsts policijā par žurnālistēm no pētījumu centra "Re:Baltica" iesnieguši Aldis Gobzems un Artuss Kaimiņš. Arī pilsētas mērs Nils Ušakovs ir uzsācis krimināllietu, iesniedzot divas sūdzības pēc žurnālistu Ingas Spriņģes un Sanitas Jembergas raksta "Ko Ušakovs tev nestāsta" publicēšanas.

Rakstnieku biedrība "Latvijas PEN" uzskata, ka šādā veidā tiek apdraudēta vārda brīvība Latvijā. "Tā ir neadekvāta varas demonstrēšana, mēģinot norādīt cilvēkiem, kuru darba pienākums ir pētīt, analizēt un rakstīt, ka viņi var tikt apklusināti. Šādi tiek traucēts žurnālistu darbs un atņemts laiks, kuru varētu veltīt kvalitatīvas informācijas sagatavošanai," rakstnieki skaidro savā atklātajā atbalsta vēstulē žurnālistiem.

Rakstnieki vēstulē uzsver, cik svarīgi ir uzņemties atbildību un spēt atzīt savas kļūdas, tāpēc aicina topošos un esošos politisko spēku pārstāvjus uzņemties atbildību, cienot vārda brīvību un žurnālistu darba autonomiju.

Starp rakstniekiem, kuri zem vēstules parakstījušies, ir Inga Gaile, Ilmārs Šlāpins, Dace Meiere, Gundega Repše, Kārlis Vērdiņš, Anna Belkovska, Raimonda Arāja, Aiva Birbele Solvita Zariņa un daudzi citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!