Foto: LETA

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) atbalsta lēnas, ar iedzīvotāju un darbinieku interesēm saskaņotas pārmaiņas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), sacīja pati ministre.

Pēc viņas paustā, veicot jebkuras pārmaiņas, ļoti svarīgi izskaidrot, kāpēc vispār tās ir nepieciešamas, turklāt ne tikai iekšējam kolektīvam, bet arī sabiedrībai kopumā.

Čakša atzina, ka komunikācija saistībā ar NMPD darba organizācijas izmaiņām no paša sākuma "varbūt nebija izcila", jo tas, ka viņa kā ministre saprot problēmu, vēl nenozīmē, ka visi to saprot tāpat. "Un, kāpēc jārisina kaut kas, ko es nesaskatu kā problēmu," vaicāja ministre, piebilstot, ka šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi izstāstīt visu pilnībā.

Vienlaikus Čakša uzskata, ka NMPD un Veselības ministrijas (VM) sarunas ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA) palīdzējušas iepazīstināt sabiedrību ar problēmām, kas NMPD veidojas saistībā ar cilvēkresursu trūkumu un lielo darbastundu apmēru pret ierobežoto darbinieku skaitu.

Ministre uzsvēra, ka tagad būtiskākais, lai cilvēki saņemtu palīdzību normatīvos noteiktajā laikā, kā arī, ka cilvēkus aprūpē, zinošs personāls.

Jau ziņots, ka NMPD veic darba organizācijas izmaiņas, kuru dēļ LVSADA sāka kolektīvo interešu strīda procedūru un iesniedza NMPD vadībai strīda prasību nemazināt dienesta Latgales, Vidzemes un Zemgales reģionos diennakts brigāžu skaitu.

Patlaban kolektīvo interešu strīds pārtraukts, jo VM, NMPD un arodbiedrība panākusi vienošanos, kas paredz uz laiku pārtraukt turpmāku NMPD brigāžu pārveidošanu Latgales, Vidzemes un Zemgales reģionos, bet turpināt pārmaiņas Rīgas un Kurzemes reģionā, veicot pastarpinātu rezultātu uzraudzību. Vienlaikus līdz 1. novembrim NMPD jāapkopo un jāiesniedz ministrijai informāciju par dienesta darba organizācijas izmaiņu rezultātiem, bet līdz tiek izvērtēti iegūtie dati, netiek turpināta brigāžu pārveidošana Latgales, Vidzemes un Zemgales reģionos.

Dienesta direktore Cipule jau iepriekš skaidroja, ka izmaiņas saistītas ar to, ka lielākā daļa jeb 80% izsaukumu notiek dienas laikā. Piemēram, dienā Latvijā tiek saņemti 963 izsaukumi, darbojoties 188 brigādēm, bet naktī – 243 izsaukumi, kurus veic kopumā 170 brigādes. Pēc izmaiņām dienas brigāžu skaits tiks palielināts divas reizes, proti, līdz 36 brigādēm. Vienlaikus nemainīšoties kopumā diennaktī strādājošo brigāžu skaits.

Vienlaikus turpmāk iecerēts brigādes organizēt atbilstoši izsaukumu profilam. Uz izsaukumiem ar visaugstāko prioritāti dosies divu veidu diennakts brigādes - brigādes ar diviem mediķiem un šoferi, kā arī ārsta speciālista brigāde, kura ir bez šofera. Vidējas prioritātes izsaukumus apkalpos gan diennakts, gan dienas brigādes, kurās būs divi mediķi bez šofera. Savukārt zemās prioritātes izsaukumus apkalpos dienas brigādes un nakts brigādes, kurās varēs atrasties arī cilvēks, kurš apgūt ārsta palīga profesiju, lai uzlabotu savas praktiskās iemaņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!