Foto: LETA

Politiskās partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs sociālajā vietnē "Facebook" aizstāv aizdomās par smagiem seksuāliem noziegumiem apcietināto Latvijas Romas katoļu baznīca priesteri Pāvelu Zeiļu, paužot, ka piebiedrojas biedrības "Latgalīši" paziņojumam, kurā garīdzniekam pausts atbalsts.

Urbanovičs, ievietojot savā "Facebook" kontā biedrības "Latgalīši" paziņojumu saistībā ar Zeiļas aizturēšanu un apcietināšanu, norādījis: "Es labprāt piebiedrojos šajā paziņojumā izteiktajam, un uzskatu par pilnīgi neiespējamām tās apsūdzības, kuras tiek inkriminētas cienījamajam priesterim. Ja starp baznīckungiem ir svētie, tad šis ir tas gadījums!".

Fotoattēlā, kas, kā noprotams, ir biedrības paziņojums teikts, ka "cienījamā, sirmā priestera arests un ap šo aizturēšanu saistīto ziņu nopludināšana, ir īpaši pret Latgali izplānota provokācija". Pagaidām vēl nav zināms, vai tas jau nosūtīts adresātiem – Ministru prezidentam un Iekšlietu ministram.

Biedrības ieskatā par to, ka notikušais ir vērtējams kā provokācija, liecina fakts, ka portāls "Delfi" aptuveni nedēļu pēc aizturēšanas par to informēja sabiedrību.

Biedrības ieskatā "provokācijas mērķa sasniegšanai – Latgales pazemošanai pirms pāvesta vizītes ir izvēlēti izsmalcināti līdzekļi".

Tāpat paziņojumā tiek paausta cerība, ka "tiks veikta godīga šīs provokācijas izmeklēšana un provokācijas autori tiks saukti pie atbildības."

Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs (S) portālam "Delfi" apstiprināja, ka paziņojumu ir parakstījis. "Es to cilvēku labi pazīstu, sen, daudzus gadus," uzsvēra deputāts.

"Es vienkārši neticu šiem te apvainojumiem. Es neesmu pret "Delfi" iegūtās informācijas publicēšanu. Es pārmetu tiesībsargiem likuma Par datu aizsardzību neievērošanu. Nopludināts ir no valsts represīvās iestādes, Valsts policijas – šie fakti. Cilvēks jau ir notiesāts pirms tiesas," pauda Urbanovičs.

"Garīdzniekiem nekas cits, izņemot reputāciju nav, kas liek viņā ieklausīties," uzsvēra parlamentārietis.

"Tas ir briesmīgi. Zeile visu savu mūžu ir bijis mūks, viņš arī ir liels labdarības pasākuma organizētājs un darītājs," garīdznieku raksturoja "Saskaņas" frakcijas vadītājs.

"Tas ir šoks. Šajā situācijā, kad nav bijusi izmeklēšana, viņš ir jau ir notiesāts," neizpratnē bija Urbanovičs. "Spriedums jau ir izpildīts. Viņš ir jau nomētāts dubļiem."

Biedrības paziņojums ir adresēts iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (V) un premjerministram Mārim Kučinskim (ZZS). Premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars portālam "Delfi", paužot Kučinska viedokli, sacīja, ka tad, ja izmeklējošām iestādēm ir aizdomas par smaga nozieguma izdarīšanu, tām profesionāli jāveic savs darbs un lieta jāizmeklē. Politiķiem šeit nav jāiejaucas.

Noslēgumā biedrība norāda: "Vai Latgale pieņems jūsu atvainošanos – bet tādai jābūt, tas ir jautājums, ko izlems tauta – jūsu vēlētāji, Kučinska kungs!"

Kā portāls "Delfi" uzzināja Rēzeknes domē, arī šīs pilsētas, kuras baznīcā kalpo priesteris Zeiļa, vadība ir sarūgtināta par to, ka tiesībsargājošās iestādes atklājušas informāciju, norādot, ka tas ir pretrunā ar personas datu aizsardzību.

"Tādējādi tas izskatās pēc provokācijas, un šajā gadījumā vēl pirms zināmi jebkādi apstākļi vai kādi lēmumi pieņemti, jau tiek sagrauta Rēzeknē ļoti cienīta mācītāja reputācija," domes vadības viedokli pārstāsta Kārlis Pozņakovs, Rēzeknes domes sabiedrisko attiecību pārstāvis.

Domes priekšsēdētājs ir Aleksandrs Bartaševičs (Saskaņa). Bartaševics gan vēstuli nav parakstījis.

Jau ziņots, ka aizdomās par cilvēktirdzniecību un seksuālu vardarbību pagājušajā nedēļā Valsts policija aizturējusi Latvijas Romas katoļu baznīcas garīdznieku no Rēzeknes - Aglonas diecēzes, kā arī vēl divus cilvēkus.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, drošības līdzeklis – apcietinājums piemērots katoļu baznīcas mariāņu kongregācijas mūkam un priesterim Pāvelam Zeiļam. Zeiļa apsūdzības noliedz.

Valsts policijā portālam "Delfi", neminot personu identitāti, iepriekš pastāstīja, ka pagājušajā trešdienā, 29.augustā, aizdomās par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret kādu pilngadīgu vīrieti, izmantojot viņa bezpalīdzības stāvokli, Valsts policija aizturējusi trīs personas – 60 līdz 73 gadus vecus vīriešus. Viens no viņiem ir kāds garīgās konfesijas pārstāvis.

Diviem vīriešiem, 1945. gadā un 1955. gada dzimušajiem, tiesa piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu. Savukārt 1958. gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!