Foto: F64

Aptuveni katrs otrais esošo koalīcijas partiju atbalstītājs pie varas vēlētos redzēt jaunus cilvēkus, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Šogad augustā iedzīvotājiem tika lūgts norādīt, vai, domājot par nākamajām Saeimas vēlēšanām, labāk būtu, ja varu lielā mērā saglabātu patlaban pie varas esošās partijas un politiķi, vai arī būtu labāk, ja pie varas nāktu cilvēki, kuri pie tās nav bijuši. Vienlaikus aptaujā skaidrots, par kādu politisko spēku varētu balsot aptaujātie.

Esošās varas saglabāšanos visbiežāk vēlas Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalstītāji - šādu viedokli pauda 36% cilvēku, kas apgalvoja, ka gaidāmajās vēlēšanās varētu balsot par attiecīgo partiju. Esošās varas saglabāšanos vēlētos arī 24% partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) un nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK" (VL-TB/LNNK) atbalstītāju.

Vienlaikus aptuveni katrs otrais šo partiju atbalstītājs aptaujā norādīja, ka labāk būtu, ja pie varas nāktu jauni cilvēki. ZZS atbalstītāju lokā šādu viedokli pauda 40% respondentu, JV - 56%, bet VL-TB/LNNK - 55%. Vēl aptuveni katrs piektais šo partiju atbalstītājs nespēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka 12% no ilggadējās Saeimas opozīcijas partijas "Saskaņa" atbalstītāju loka vēlētos, lai pie varas paliktu esošās partijas un politiķi, savukārt 68% uzskata, ka būtu labāk pie varas nākt jauniem cilvēkiem.

Vairākums jeb 87% parlamentā iekļuvušās opozīcijas partijas "No sirds Latvijai" (NSL) atbalstītāju uzskata, ka pie varas būtu jānāk jauniem cilvēkiem. Līdzīgs ir arī Saeimā pārstāvētās Latvijas Reģionu apvienības, kā arī partiju apvienības "Attīstībai/Par!" atbalstītāju viedoklis - attiecīgi 85% un 86%.

Jaunās konservatīvās partijas atbalstītāju vairākums jeb 81% tāpat vēlētos, lai pie varas nāktu jauni cilvēki. Taču visbiežāk šādu attieksmi pauduši Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa veidotās, bet Saeimā nepārstāvētas partijas "KPV LV" atbalstītāji, kā arī Saeimā neesošās Latvijas Krievu savienības atbalstītāji - attiecīgi 92% un 91%.

Jaunas sejas pie varas vēlētos redzēt arī 74% partijas "Progresīvie" atbalstītāju, taču aptuveni katrs ceturtais nebija spējīgs sniegs konkrētu viedokli šajā jautājumā.

Esošās varas saglabāšanos, raugoties uz patlaban valdībā nepārstāvēto partiju atbalstītājiem, vēlētos 12% "Saskaņas" atbalstītāju, 6% NSL atbalstītāju, 4% "Attīstībai/Par!" atbalstītāju, kā arī 2% "KPV LV" atbalstītāju.

Vienlaikus noskaidrots, ka to vēlētāju vidū, kas vēl nezina, par kādu politisko spēku varētu balsot gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, 72% ir par jauniem cilvēkiem pie varas, 6% - par esošās varas saglabāšanu, savukārt vēl 22% nevarēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā.

No personām, kas vēlēšanās plāno nepiedalīties, 67% ir tādu, kas pie varas vēlētos redzēt jaunus cilvēkus, 6% - esošās partijas un politiķus, taču vēl 28% nezina, kā, viņuprāt, būtu labāk.

Kā ziņots, vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka būtu labāk, ja pie varas nāktu cilvēki, kuri pie tās nav bijuši, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Vairums jeb 68% iedzīvotāju norādīja, ka būtu labāk, ja pie varas nāktu pilnīgi jauni cilvēki. Viedokli, ka pie varas būtu jāpaliek jau esošajām partijām un politiķiem, pauda aptuveni sešas reizes mazāks iedzīvotāju īpatsvars - 11%. Vēl katram piektajam aptaujātajam nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Aptaujā piedalījās 1015 respondenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!