Foto: LETA
Saeimas deputātam Askoldam Kļaviņam (ZZS) piederošajā uzņēmumā "Gandrs" potenciālajiem darbiniekiem piedāvā dubulto samaksas sistēmu, kas vedina domāt par aplokšņu algu maksāšanu, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Raidījuma žurnālistam, kurš uzdevās par darba meklētāju, "Gandrs" valdes locekle Laura Klūga aprakstīja uzņēmumā piekopto samaksas sistēmu. Proti, ja oficiālajā līgumā atrunāti divi eiro un 60 centi par katru nostrādāto stundu, tad neoficiāli "uz rokas" tie sanākot divi eiro un 70 centi.

"Šī atšķirība ir tādēļ, ka mums ir īpašas attiecības ar valsti. (...) Ja skolā mācās ekonomiku, tad tur droši vien stāstīja, ka nodokļi jāmaksā, lai valstī justos labi, ērti, komfortabli. Ar mūsu valsti mēs vēl mācāmies. Un ar nodokļiem mums ir tā, kā ir. Kaut kā nav viņi izdomāti pareizi. Mēs šobrīd esam pirmajā vietā starp Baltijas valstīm ar vislielākajiem nodokļiem. Savukārt pretī mēs paši zinām, cik daudz mēs saņemam pretī," ierakstītā sarunā ar "Aizliegtā paņēmiena" žurnālistu teica Klūga.

"Mēs meklējam citus veidus, kā piesaistīt darbiniekus, kā likt viņiem justies labi un ērti. Maksāt nodokļus ir pats dārgākais, pats neefektīvākais veids," teica Klūga.

Raidījums arīdzan vēstīja, ka "Gandrs" saviem darbiniekiem piedāvā iegādāties ārpus veikala pārdošanā esošas preces, apejot pievienotās vērtības nodokļa nomaksu.

Deputāts Kļaviņš raidījumam teica, ka viņam par aplokšņu algu maksāšanu uzņēmumā nav zināms.

"Gandrs" pērn strādāja ar 3,84 miljonu eiro apgrozījumu, nopelnot 54 tūkstošus eiro. Uzņēmums pilnībā pieder deputātam Kļaviņam.

Vēstīts, ka Kļaviņu īsi pirms Jāņiem Saeimas deputāti izdeva kratīšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Birojam radās aizdomas, ka Kļaviņš lējis degvielu sev piederošā uzņēmuma "Gandrs" auto un Saeimas apmaksāto degvielu faktiski izmantojis uzņēmums.

Pusotra gada laikā Kļaviņš no Saeimas budžeta saņēma gandrīz 13 000 eiro lielu degvielas kompensāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!