Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts vērsies pie Jūrmalas pašvaldības ar aicinājumu izvērtēt tās ieceri veikt detālplānojuma izstrādi zemesgabalam "Krastciems 0501", kur paredzēta kapsētu teritorijas un ar to saistītu ceremoniālo ēku un krematoriju apbūve, portālu "Delfi" informēja VARAM pārstāve Santa Vaļuma.

Pašvaldība, veicot šādas darbības, var negatīvi ietekmēt teritorijas apkārtnē esošā dzeramā ūdens iegūšanas vietas, pazemes ūdeņus, kā arī bioloģisko daudzveidību, uzsver S. Vaļuma.

"Sūdzības, kurās iedzīvotāji pauž pamatotas bažas par projekta negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, kā rezultātā var ievērojami pasliktināties iedzīvotāju dzīves kvalitāte, ir skaidrs palīgā sauciens pašvaldībai," saka parlamentārais sekretārs Eglīts.

"Pašvaldības prioritātei jābūt iedzīvotāju interešu pārstāvēšanai, nevis ignorēšanai. Tādēļ esmu vērsies pie Jūrmalas domes vadības ar aicinājumu rūpīgi izvērtēt plānotā projekta īstenošanas iespējamās sekas un nepieļaut kapsētas teritorijas izveides negatīvu ietekmi uz vidi un cilvēku labklājību, kā arī veselību," atzīmē Eglītis.

VARAM saņemtajā informācijā no Jūrmalas pašvaldības iedzīvotājiem tiek norādīts, ka Krastciema un Gulbju ielas rajonos nav izbūvēta centralizētā notekūdeņu savākšanas infrastruktūra, turklāt tiek pausts viedoklis, ka gadījumā, ja kapsētu teritorijas projekts tiks īstenots, iedzīvotāju dzīves kvalitāte pasliktināsies.

Vaļuma norāda, ka, plānojot kapu izveidi vai paplašināšanu, pašvaldībai ir jāņem vērā Aizsargjoslu likuma prasības. Aizsargjoslas ap kapsētām ir sanitārās, un to galvenais uzdevums ir sanitāro prasību nodrošināšana.

"Turklāt ap plānotās kapsētas teritorijā jau esošu artēzisko urbumu ir noteikta stingrā režīma aizsargjosla, kurā aizliegta jebkāda saimnieciskā darbība, savukārt bakterioloģiskajā aizsargjoslā aizliegts ierīkot kapsētas. Šīs aizsargjoslas paredzētas, lai nodrošinātu pazemes ūdeņu ņemšanas vietas aizsardzību no piesārņošanas, kā arī no tās iegūstamā ūdens nepiesārņošanu," viņa atgādina.

Plānotā kapsētu teritorija atrodas pretī Meža kapsētai – kvartālā starp Eduarda Veidenbauma ielu, Mežmalas ielu un Gulbju ielu. Detālplānojuma teritorijas kopējā platība ir 53,5 hektāri, taču kapsēta plānota tikai daļā teritorijas – aptuveni 23 hektāros, kur izstrādātas detalizētas zonas apbedījumiem, krematorijas un citu kapsētai nepieciešamo būvju un labiekārtojuma izvietošanai, vēsta Jūrmalas pašvaldība.

Visa plānotā teritorija ir meža zeme. Plānotajā kapsētas teritorijā tiks saglabātas plašas dabas teritorijas izteikta reljefa un vērtīgu koku apaugumu vietās, daļēji saudzējot biotopu – mežainās piejūras kāpas, sola pašvaldība.

Apbedījumi tiktu izvietoti vietās ar līdzenu reljefu, savukārt tā izteiktākajās zonās un vērtīgo koku audzēs paredzēts veidot pastaigu takas un atpūtas vietas.

Detālplānojumā paredzētas arī zonas autostāvvietu izvietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!