Foto: LETA

Parlamenta priekšsēdētāju portretu galerijā otrdien atklāts Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāja trimdā Jāzepa Rancāna (1886-1969) portrets, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

"Šādās zīmīgās dienās kā 21.augustā mēs domājam par principiem, kas ir mūsu valsts pamatā un cilvēkiem, kas šos principus ir spējuši iemiesot. Augstākās padomes balsojums pirms 27 gadiem ir cieši saistīts ar mūsu valsts nepārtrauktības pamatprincipu. Viens no valstsvīriem, kas šo principu iemiesoja un iznesa, tostarp ar savu cilvēcisko būtību un amatu pildīšanu trimdā, ir bīskaps Jāzeps Rancāns," svinīgajā portreta atklāšanā sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Tā ir atbilstoša atzinība par Rancāna mīlestību pret Latviju un pašaizliedzīgo darbu valsts labā, sacīja Mūrniece un akcentēja, ka no politiskā skatpunkta viņa dzīvi un darbu raksturo trīs atslēgas vārdi – Latgale, valstiskums un parlamentārisms. Pateicoties tādiem cilvēkiem kā Rancāns, pirmais Latgales kongress, kas notika pirms 101 gada, bija politiski sagatavots un spēja pieņemt tālredzīgus lēmumus, uzsvēra Mūrniece.

Rancāns savā garajā un piepildītajā mūžā darbojies dažādās organizācijās, kas veicinājušas Latvijas valstiskumu un starptautisko atzīšanu, kā arī apliecinājušas Latvijas pretošanos abām okupācijas varām. Viņš darbojies gan Latviešu pagaidu nacionālajā padomē, gan Latvijas Centrālajā padomē.

Kā pasākumā uzsvēra Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Rancāns pelna cieņu kā viena no Latvijas sabiedriskās un politiskās dzīves izcilākajām personībām un ir jānovērtē bīskapa ieguldījums neatkarīgās Latvijas valsts dibināšanā un attīstībā.

Stankevičs pauda gandarījumu, ka šajā tik ļoti īpašajā Latvijas simtgades gadā esam liecinieki centieniem atgriezt Rancānu Latvijas tautas vēsturiskajā atmiņā.

4. Saeimas priekšsēdētāja otrais biedrs, bīskaps Rancāns par Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāju trimdā kļuva pēc 4. Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa un pirmā biedra Kārļa Pauļuka nāves un okupācijas gados bija viens no redzamākajiem Latvijas valstiskuma nepārtrauktības principa uzturētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!