Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) jau aprīlī ir iepazinies ar Valsts vides dienesta (VVD) vadītājas Ingas Koļegovas nostāju viņai izvirzītajās apsūdzībās par 300 000 eiro vērtu darījumu nedeklarēšanu, taču par viņas atbrīvošanu no amata lems vien pēc tiesas sprieduma.

Gerhards šā gada 7. martā raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda, ka labas pārvaldības princips paredz – lēmumu par amatpersonu jāpieņem vien pēc tās viedokļa uzklausīšanas. Taču, tā kā Koļegova īsi pēc viņas atzīšanas par aizdomās turēto izņēma darba nespējas lapu, Gerhards ar VVD vadītājas nostāju par viņai izvirzītajām apsūdzībām iepazīties nav varējis.

Aprīlī Koļegova izveseļojās un atgriezās amatā, kā arī paskaidroja ministram, ka nepiekrīt viņai izvirzītajām apsūdzībām par vairāk nekā 300 tūkstošu eiro vērtu darījumu nenorādīšanu amatpersonas deklarācijās.


Koļegova uzsvērusi, ka viņai izvirzītās apsūdzības kriminālprocesā nav attiecināmas un saistītas ar amata pienākumu izpildi VVD. Arī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra VARAM apstiprināja, ka procesuālie piespiedu līdzekļi Koļegovai nav piemēroti, līdz ar to nav noteikti arī ierobežojumi vai aizliegumi pildīt VVD vadītājas amata pienākumus, portālam "Delfi" norāda Gerharda preses sekretāre Santa Vaļuma.

Arī prokuratūras 31. jūlija lēmums nodot Koļegovas krimināllietu tiesai nav pietiekams iemesls viņu atstādināt no amata. Vaļuma skaidro, ka ministram Gerhardam nav tiesiska pamata Koļegovu atstādināt, kamēr vien lieta nav izskatīta tiesā un likumīgā spēkā stājies tās spriedums.

Koļegova Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšā stāsies 27. septembrī.

Jau vēstīts, ka ka Koļegova līdz 2016. gada 6. septembrim bija 50% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumā "Pallogs" un dividendēs no uzņēmuma viņa 2015. gadā saņēma 320 000 eiro. Pati Koļegova skaidroja, ka viņa šīs dividendes 2015. gadā dāvinājusi savam brālim. Koļegova 2015. gadā arī izsniegusi aizdevumus 220 914 eiro apmērā.

Medijos Koļegova tolaik skaidroja, ka ir tikai formāla "Pallogs" līdzīpašniece, bet labuma guvējs ir viņas brālis. Arī dāvinājumi esot izsniegti brāļa ģimenei. Tiesa, uzņēmuma gada pārskatos nav atrodama norāde, ka uzņēmuma līdzīpašniece tam būtu aizdevumā izsniegusi iespaidīgas summas, kas radīja aizdomas par šo līdzekļu izmantošanu ''aplokšņu algu'' maksāšanai.

Šādu informāciju Koļegovas brālis un "Pallogs" valdes priekšsēdētājs Māris Zudāns raidījumam "TV3 Ziņas" 2016. gada augustā noliedza.

"Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka 2017. gadā "Pallogs" apgrozīja 11,5 miljonus eiro, gadu noslēdzot ar 960 934 eiro peļņu. Uzņēmums vienādās daļās pieder Koļegovas brālim Zudānam un Elmāram Švirkstam.

Koļegova pērn VVD ģenerāldirektores amatā nopelnīja 47 945 eiro, liecina VID pieejamā amatpersonas deklarācija. Pabalstos no valsts budžeta viņa saņēma 1687 eiro, bet vēl 313 eiro viņas ienākumiem piepulcēja 313 eiro, ko samaksāja SIA "Valmieras namsaimnieks".

Koļegova nav izveidojusi uzkrājumus, taču viņas parādsaistības sasniedz 150 500 eiro. Viņa izsniegusi aizdevumus 141 394 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!