Foto: LETA

Tas, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās piedalīsies vairāk sarakstu nekā vairākās pēdējās vēlēšanās, atkārtoti apliecina to, ka politisko partiju vide ir ļoti sadrumstalota, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norādīja, ka 16 kandidātu saraksti nav ārkārtējs skaits, jo ir pieredzētas vēlēšanās, kurās bijuši vēl vairāk saraksti. Vienlaikus tas parādot, ka sabiedrība ir kļuvusi politiski aktīvāka, ir gatava iesaistīties politiskajā darbībā un piedalīties Saeimas darbā.

"Mīnuss ir tas, ka šis vēlreiz apliecina to politisko partiju vides sadrumstalotību, proti, ir ļoti daudz mazu partiju, kas rada iespēju, ka mēs kā vēlētāji sadalīsim balsis starp daudziem spēkiem," atzina Vējonis, piebilstot, ka partijām bija daudz vairāk jāveido apvienības, lai vēlētājiem būtu vienkāršāk izdarīt izvēli.

Pēc Valsts prezidenta domām, priekšvēlēšanu laikā, kā arī izdarot izvēli vēlēšanās, ir ļoti rūpīgi jāvērtē visu partiju saraksti un izdarītie un neizdarītie darbi. Galu galā ir jāpieņem izsvērts lēmums, lai balss netiktu izniekota, uzskata Vējonis.

Jau vēstīts, ka Saeimas vēlēšanām līdz ar pieteikšanās termiņa beigām ir iesniegti 16 partiju un partiju apvienību kandidātu saraksti un kopumā uz deputātu vietām kandidē 1470 pretendenti, liecina informācija Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā.

Tādējādi tas ir par trīs partiju sarakstiem vairāk nekā 2014.gada Saeimas vēlēšanās. Pavisam 13.Saeimas vēlēšanām iesniegtajos kandidātus sarakstos kopā pieteikti 1470 deputātu kandidāti, un uz vienu no 100 Saeimas deputātu vietām pretendē 15 deputātu kandidātu. Salīdzinot ar iepriekšējām, 12.Saeimas vēlēšanām, sarakstos pieteikto kandidātu skaits palielinājies - 2014.gadā Saeimas vēlēšanās piedalījās 1156 deputātu kandidāti.

Startam vēlēšanās pieteikušies tādi politiskie spēki kā Jaunā konservatīvā partija, "Rīcības partija", Latvijas Reģionu Apvienība, "Attīstībai/Par!", "Jaunā Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība, "No sirds Latvijai", "Progresīvie", "Saskaņa", Latvijas Krievu savienība, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "KPV LV", "Latviešu nacionālisti", "LSDSP/KDS/GKL", "Latvijas centriskā partija" un "Par Alternatīvu".

CVK vadītājs Arnis Cimdars šorīt Latvijas Radio sacīja, ka sarakstu un kandidātu skaits savā ziņā ir negaidīts, jo pēdējos gados ir tikusi paaugstināta latiņa kandidātu sarakstu pieteikšanai.

Cimdars atzīmēja, ka šogad vēlēšanās kandidēs lielāks skaits partiju apvienību.

Cimdara vērtējumā, kandidātos būtisku jaunumu salīdzinājumā ar citām vēlēšanām nav - sarakstos ir gan pieredzējuši cilvēki, gan arī tādi, par kuriem nav zināms vispār nekas. Beigu galā vēlētāju viedoklis par labākajiem kandidātiem būs redzams jaunajā parlamentā, piebilda amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!