Foto: DELFI

Partija Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegusi deputātu kandidātu sarakstu 13. Saeimas vēlēšanām. Rudenī gaidāmajās vēlēšanās nekandidēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, kā arī vairāki līdzšinējie NA Saeimas deputāti, liecina komisijas mājaslapā publicētā informācija.

NA ir vienpadsmitais politiskais spēks, kurš iesniedz CVK kandidātu sarakstu. Partijas sarakstā Saeimas vēlēšanām ir pieteikti 115 Saeimas deputātu kandidāti visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Kā pirmā Rīgas vēlēšanu apgabalā startēs kultūras ministre Dace Melbārde, viņai seko 12. Saeimas deputāti Rihards Kols, Ritvars Jansons un Aleksandrs Kiršteins. Kā piektais Rīgā startēs tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Tikmēr Vidzemes vēlēšanu apgabalā pirmais startēs NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars, otrā būs Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un trešais – Saeimas deputāts Jānis Dombrava. Viņam seko Mārupes novada domes deputāts, partijas ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts un parlamentārietis Romāns Naudiņš.

Latgales vēlēšanu apgabala pirmais numurs ticis Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektoram Edmundam Teirumniekam, otrais – Saeimas deputātei Inesei Laizānei un trešais – Ilūkstes bērnu un jauniešu centra pedagogam, grupas "Dabasu Durovys" līderim Arnim Slobožaņinam. Kā ceturtais Latgalē startēs Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas projektu koordinators Māris Igavens un kā piektā – Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Marika Zeimule.

Kurzemē ar pirmo numuru startēs Talsu novada pašvaldības deputāte Ilze Indriksone, ar otro – deputāte Janīna Kursīte-Pakule, ar trešo SIA "Pepino" un SIA "Kursas putni" valdes priekšsēdētājs Artūrs Butāns. Savukārt ceturtais numurs Latgalē ticis parlamentārietim Ringoldam Balodim, kurš 12. Saeimā ievēlēts no "No sirds Latvijai" saraksta, un piektais – Lažas speciālā internātpamatskolas direktoram Linardam Tiļugam.

Kā pirmais Zemgales vēlēšanu apgabalā startēs Saeimas deputāts Edvīns Šnore, viņam seko citi parlamentārieši – Imants Parādnieks un Inguna Rībena. Kā ceturtais Kurzemē startēs Bauskas novada domes deputāts Raitis Ābelnieks un kā piektais – Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks.

No šī brīža NA Saeimā pārstāvētājiem deputātiem sarakstā nav atrodami Andra Buiķa, Einara Cilinska un Gaida Bērziņa vārdi.

Savukārt no NA ministriem sarakstā nav atrodams vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Gerhards. Jau gada sākumā Gerhards portālam "Delfi" norādīja, ka priekšā vēl ilgs laiks un "vēl ir jāpārdomā visi šie jautājumi".

Viņš toreiz atgādināja, ka tas, vai arī nākamajā valdībā ieņems pašreizējo amatu, nav atkarīgs tikai no viņa: "Tas atkarīgs no tā, kāds būs parlaments, kādas būs Nacionālās apvienības prioritātes tajā brīdī, vai būs koalīcijā tajā brīdī vai nebūs. Šeit vēl ir ļoti daudz jautājumu."

NA visu vēlēšanu apgabalu kandidātu kopskaits ir 115; 81 no viņiem ir vīrietis un 34 sievietes, liecina CVK publiskotā informācija.

Vidējais kandidāta vecums ir 46,5 gadi, lielākais īpatsvars kandidātu ir 41-50 gadus veci (28,7%).

99,1% no kandidātiem ir latvieši, 0,9% jeb viena persona savu tautību nav norādījusi. Vairāk nekā ceturtdaļa (29,6%) kandidātu kā savu dzīvesvietu norādījuši Rīgu.

Apvienības jaunākajam kandidātam ir 22 gadi un vecākajam 78 gadi.

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja NA, partijas programmas mērķis ir būs latviska Latvija. Partija sola turpināt uzsākto politiku pārejai uz mācībām valsts valodā visos izglītības līmeņos, sākot ar bērnudārzu.

Partijas ieskatā šo vēlēšanu būtiskākais jautājums ir nepieļaut prokrievisko spēku nonākšanu valdībā.

Ziņots, ka NA iepriekšējās – 12. Saeimas – vēlēšanās pēc vēlētāju atbalsta ierindojās ceturtajā vietā, iegūstot 16,61% no balsīm un 17 vietas parlamentā. Partiju valdībā pārstāv trīs ministri – kultūras, tieslietu un vides un reģionālās attīstības ministrs.

Tāpat NA deputāte Mūrniece, ieņemot Saeimas priekšsēdētājas amatu, ir otra augstākā Latvijas valsts amatpersona. NA ir nacionāli konservatīva partija, kura izveidojusies 2010. gada vasarā, apvienojoties divām ideoloģiski tuvām politiskām organizācijām – partijai "Visu Latvijai!" un apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

Kā iepriekš vēstīts, deputātu kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanās drīkst iesniegt likumā noteiktā kārtībā reģistrēta politiskā partija un reģistrēta politisko partiju apvienība.

Partijai jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms Saeimas vēlēšanām un partijā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, – arī katrai no partiju apvienībā ietilpstošajām partijām jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

CVK atbilstoši vēlētāju skaitam 13. Saeimas vēlēšanu izsludināšanas dienā ir noteikusi vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali, no kuriem parlamentā kopā ievēlami 100 deputāti. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam katrā Saeimas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā. Savukārt vēlētāji ārvalstīs pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

No Rīgas vēlēšanu apgabala 13. Saeimā ievēlēs 35 deputātus, no Vidzemes – 25, no Zemgales – 14, no Latgales – 14 un no Kurzemes vēlēšanu apgabala 12 deputātus.

Tiesības kandidēt Saeimas vēlēšanās ir jebkuram Latvijas pilsonim, kurš vēlēšanu dienā ir vecāks par 21 gadu, ja uz viņu neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!