Foto: DELFI

Partija Latvijas Krievu savienība (LKS) Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegusi deputātu kandidātu sarakstu 13. Saeimas vēlēšanām. Par spīti Satversmes tiesas (ST) spriedumam, politiskais spēks kā līderi Vidzemes vēlēšanu apgabalā pieteicis partijas līdzpriekšsēdētāju Tatjanu Ždanoku. Vēstīts, ka ST neatcēla aizliegumu kandidēt Saeimas vēlēšanās personām, kuras pēc 1991. gada 13. janvāra darbojušās noteiktās padomju organizācijās.

LKS ir desmitais politiskais spēks, kurš iesniedz CVK kandidātu sarakstu. Partijas sarakstā Saeimas vēlēšanām ir pieteikti 84 Saeimas deputātu kandidāti visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Rīgas saraksta līderis būs Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins, viņam seko LKS valdes locekle Irina Bobkova un Latvijas Cilvēktiesību komitejas valdes loceklis Aleksandrs Kuzmins.

Kā pirmā Vidzemes vēlēšanu apgabalā startēs LKS līdzpriekšsēdētāja Ždanoka, kā otrais numurs Vidzemē startēs Eiropas Parlamenta deputāta palīgs Andris Tolmačovs un trešā būs LKS valdes locekle Elīna Čujanova.

Latgales vēlēšanu apgabala pirmais numurs ticis LKS valdes loceklei Jevgeņijas Krjukovai, viņai seko arī LKS valdes loceklis Aleksandrs Ļivčaks un Daugavpils 15. vidusskolas skolotājs Aleksejs Vasiļjevs.

Kurzemē ar pirmo numuru startēs juriste Elita Kosaka, ar otro "PKL flote" dispečere Žanna Muzikantova un ar trešo pensionāre Tamāra Šustova.

Zemgales saraksta līdere būs Aizkraukles novada domes deputāte Ludmila Ušakova, viņai seko LKS valdes loceklis Viktors Guščins un SIA "Matreks" šoferis Sergejs Volkovs.

LKS visu vēlēšanu apgabalu kandidātu kopskaits ir 84; 48 no viņiem ir vīrieši un 36 sievietes, liecina CVK publiskotā informācija.

Vidējais kandidāta vecums ir 51,4 gadi, lielākais īpatsvars kandidātu ir 51-60 gadus veci (36,9%).

42,9% no kandidātiem ir krievi un 9,5% latvieši, 39,3% nav norādījuši savu tautību. Teju puse (41,7%) kandidātu kā savu dzīvesvietu norādījuši Rīgu. Vienam no kandidātiem ir Lielbritānijas pilsonība.

Apvienības jaunākajam kandidātam ir 21 gads un vecākajam 84 gadi.

Ar partijas programmu 13. Saeimas vēlēšanām var iepazīties šeit.

Ziņots, ka pēdējo reizi Saeimas vēlēšanās LKS – toreiz ar nosaukumu "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" – 5% barjeru pārvarēja 9. Saeimas vēlēšanās 2006. gadā. 2010. gadā un turpmākajās divās vēlēšanās tas vairs neizdevās.

Kā iepriekš vēstīts, deputātu kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanās drīkst iesniegt likumā noteiktā kārtībā reģistrēta politiskā partija un reģistrēta politisko partiju apvienība.

Partijai jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms Saeimas vēlēšanām un partijā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, – arī katrai no partiju apvienībā ietilpstošajām partijām jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

CVK atbilstoši vēlētāju skaitam 13. Saeimas vēlēšanu izsludināšanas dienā ir noteikusi vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali, no kuriem parlamentā kopā ievēlami 100 deputāti. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam katrā Saeimas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā. Savukārt vēlētāji ārvalstīs pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

No Rīgas vēlēšanu apgabala 13. Saeimā ievēlēs 35 deputātus, no Vidzemes – 25, no Zemgales – 14, no Latgales – 14 un no Kurzemes vēlēšanu apgabala 12 deputātus.

Tiesības kandidēt Saeimas vēlēšanās ir jebkuram Latvijas pilsonim, kurš vēlēšanu dienā ir vecāks par 21 gadu, ja uz viņu neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!