Foto: Shutterstock
19. jūlijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, pārdodot dzīvokļus, apsūdzēti divi kāda uzņēmuma valdes locekļi.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka saskaņā ar lēmumu par lietas nodošanu tiesai, pie kriminālatbildības sauktas divas personas, kuras bija kādas sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) valdes locekļi. Realizējot savu nodomu nemaksāt valsts budžetā PVN no uzņēmuma nekustamo īpašumu pārdošanas darījumiem, apsūdzētie neiesniedza Valsts ieņēmumu dienestā (VID) uzņēmuma PVN nodokļa deklarāciju.

Laika periodā no 2014. gada 21. marta līdz 2014. gada 20. novembrim apsūdzētie slēpuši uzņēmuma ienākumus no kopumā 40 dzīvokļu pārdošanas darījumiem un katrs par savu laika periodu, nedeklarēja šos darījumus.

Ar savām darbībām apsūdzētie radījuši kaitējumu valstij 1 798 921 eiro apmērā.

Viens apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij lielā apmērā. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Savukārt otrs apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 15. panta 4. daļas un Krimināllikuma 177. panta 3. daļas, kā arī pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas. Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!