Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) pēc Satversmes tiesas (ST) lēmuma atcēlis rīkojumus, ar kuriem tika apturēti Jūrmalas, Lielvārdes un Ķekavas pašvaldību domju lēmumi par pastāvīgo komiteju izveidošanu, informēja ministra padomniece Santa Vaļuma.

Tajā pašā laikā viņa uzsvēra, ka ST ar savu lēmumu skaidri noteikusi, ka pašvaldības ir padotas Ministru kabinetam. "Proporcionalitātes principa ievērošana nav izvēles iespēja vai pakļaujama interpretācijai, bet ir obligāta prasība, kā arī domes vairākumam ir no demokrātiskas valsts principa izrietošs pienākums respektēt mazākumu pārstāvošo deputātu tiesības darboties pastāvīgajās komitejās," apgalvoja Vaļuma.

Viņa skaidroja, ka deputātiem, kuru tiesības darboties kādā no pastāvīgajām komitejām atbilstoši vēlēšanu rezultātiem un no tiem izrietošā proporcionalitātes principa, ar sākotnējo pašvaldības domes lēmumu tikušas aizskartas, situācijas risināšanai ir jāvēršas administratīvajā rajona tiesā.

Viņa arī norādīja, ka, ja kāda no pašvaldībām pēc ministra sākotnējā rīkojuma par lēmuma apturēšanu ir grozījusi komiteju sastāvus, tādā veidā panākot visu interešu saskaņošanu un mazākuma iesaisti, pēc kā vairs starp deputātiem un domes vadību nepastāv strīdi, tad šādi vēlāki pašvaldības lēmumi ir pilnībā atbilstoši Satversmes un normatīvo aktu prasībām.

Ķekavas novada pašvaldībā informēja, ka Gerharda rīkojums ir saņemts. Vienlaikus tā pauž, ka vienmēr ir respektējusi ministrijas nostāju un pildījusi tās likumīgos norādījumus, kā arī tā turpmāk ministriju saredz kā racionālu sadarbības partneri, tikai šajā gadījumā bija vērojams atšķirīgs abu pušu redzējums tieši par likuma "Par pašvaldībām" 55. panta otrās daļas piemērošanu.

Lai risinātu strīdīgos jautājumus par domes komiteju veidošanas procesu, Pierīgas pašvaldību apvienība, tostarp, Ķekavas novada pašvaldība, iesniegušas priekšlikumus Latvijas Pašvaldību savienībai. Tā aicinājusi rosināt Saeimai veikt grozījumus likumā "Par pašvaldībām", kur tiktu skaidri atrunāts - ko nozīmē un kā tiek aprēķināts "proporcionalitātes princips" domes komitejās, un kur tiktu precizēts, kā deputāts var tikt atbrīvots no darba komitejā, informēja pašvaldībā.

Kā ziņots, ST atcēlusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu, ar kuru tika atcelts Salaspils domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidi, jo tas ir neatbilstošs likuma "Par pašvaldībām" 49.panta pirmajai daļai.

ST spriedums nav pārsūdzams. ST secināja, ka ministram ir tiesības apturēt pašvaldības saistošo noteikumu un iekšējo normatīvo aktu normas, taču nav tiesību apturēt individuālus tiesību aktus - administratīvos aktus un individuālus pārvaldes lēmumus, kā arī pašvaldības politiskus lēmumus.

Šī gada aprīlī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija arī konstatēja būtiskus likuma pārkāpumus, veidojot komiteju sastāvus Ķekavas novada domē un pašvaldībai nosūtīja vēstuli, kurā tika lūgts nekavējoties atcelt domes lēmumu, ar kuru tiek veiktas izmaiņas komitejās, neievērojot likumā noteiktās prasības. Toreiz no komiteju sastāva bez piekrišanas bija izslēgti divi deputāti.

Pašvaldības vadība uz ministrijas aizrādījumiem atbildēja sakot, ka "rīkojusies tiesiski" un pieņemtās izmaiņas atcelt neplāno. Ministrija savukārt pauda, ka, neraugoties uz pašvaldības argumentiem, ja pieņemtās izmaiņas atceltas netiks, tuvākajā laikā tiks izdots rīkojums par to atcelšanu, kas arī tika izdarīts 8.maijā.

Vēlāk, reaģējot uz Gerharda rīkojumu, Ķekavas dome mainīja vairāku komiteju nosaukumus un funkcijas, kas pēc būtības nozīmē jaunu komiteju radīšanu, ko ministrija arī akceptēja, lai gan fiziski komiteju sastāvs palika nemainīgs.

Savukārt pērn Gerhards parakstīja rīkojumu, atceļot Lielvārdes novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu. Ministrijas ieskatā arī Lielvārdes dome, veidojot komitejas, pārkāpa proporcionalitātes principu.

Pēcāk Lielvārdes novada dome ārkārtas sēdē mainīja deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās. Vienlaikus tā nolēma vērsties pie Saeimas ar lūgumu kā likumdevējam skaidrot likumu, kas regulē deputātu sadalījumu pastāvīgajās komitejās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!