Foto: Shutterstock
Aptuveni septiņi no desmit ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem pirmspensijas un pensijas vecumā vēlētos atgriezties Latvijā, liecina Eiropas Latviešu apvienības (ELA) veiktā aptauja. Tomēr politikas veidotāji šo iedzīvotāju daļu līdz šim "neredzēja" – reemigrācijas atbalsta pasākumu plānā 2013.– 2016.gadam atgriešanās atbalsta pasākumu tieši viņiem nebija. Daudzus seniorus no atgriešanās attur nodokļa piemērošana ārvalstī nopelnītajai pensijai.

Runājot ar ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem, arī atklājas: kāda daļa no senioriem Latvijā atgriežas no ārvalstīm, taču "noiet pagrīdē" – vispārējā nodokļu režīma piemērošanas dēļ viņi Latvijai nepaziņo, ka ir atpakaļ, proti, ka ir Latvijas nodokļu rezidenti. Līdz ar to valstij viņi ir neredzami.

Senioriem piemērotu reemigrācijas atvieglošanas pasākumu nav, portālam "Delfi" atzīst arī ELA vicepriekšsēde Elīna Pinto. "Iespējams, tas atspoguļo vispārējo viedokli Latvijas ekonomikā un pārvaldībā, ka seniors drīzāk ir slogs nekā pienesums sabiedrībai un ekonomikai. Mēs savukārt uzskatām, ka ir pretēji," viņa norāda.

Rudenī jautājumam par nodokļu piemērošanu ārvalstīs nopelnītajām pensijām varētu pievērsties Saeimas atbildīgā komisija. Par atgriešanās plāniem medijos runājuši vairāki pensijas vecumu sasnieguši tautieši ārvalstīs, un vienu no viņiem "Delfi" uzrunāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!