Foto: LETA

"Rīcības partija" ir otrais politiskais spēks, kas iesniedzis sarakstu 13. Saeimas vēlēšanām. Partija kandidēs visos piecos vēlēšanu apgabalos kopumā ar 77 kandidātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publiskotā informācija.

Ar pirmo kārtas numuru Rīgas vēlēšanu apgabalā kandidēs partijas priekšsēdētājs Igors Meļņikovs, kurš bijis gan 10., gan 11. Saeimas deputāts un pārstāvējis partiju "Saskaņa". Latgales vēlēšanu apgabala lokomotīve būs partijas valdes locekle un tās vadītāja sieva Tamāra Meļņikova.

Kurzemē pirmais numurs ticis pašnodarbinātajam miesassargam Andrim Perjanam, Zemgalē – bezdarbniecei Jeļenai Pičohai, savukārt Vidzemē ar pirmo numuru startēs SIA "Rīgas cīņu sporta skola" valdes loceklis Jurijs Vasiļjevs.

No 77 "Rīcības partijas" kandidātiem 55 ir vīrieši un 22 ir sievietes. Lielākais īpatsvars kandidātu ir vecumā no 51 līdz 60 gadiem (31,2%). Kandidātu vidējais vecums ir 49,1 gads. Savukārt jaunākais kandidāts ir 21 gadu vecs un vecākais – 79 gadus vecs.

41,6% no kandidātiem ir latvieši, 7,8% krievi. Lielākā daļa kandidātu (50,6%) savu tautību nav norādījuši.

Lielākā daļa (54,5%) kandidātu norādījuši savu dzīvesvietu – Rīgu. Tai seko Jūrmala, kura dzīvesvieta ir 13% kandidātu.

Interesanti, ka daudzi kandidāti ir saistīti ar apsardzes jomu: 12 personas sevi pieteikušas kā apsargus, viena persona kā miesassargu un viena kā apsardzi.

Lielākās daļas apsargu darbavieta ir SIA "Cops". Pārējie pārstāv tādus uzņēmumus kā SIA "Guard Services", SIA "Alpha Security Lat" un SIA "Māju apkalpošana".

Četri no kandidātiem ir bezdarbnieki un seši ir pensionāri.

Savā programmā "Rīcības partija" iestājas par efektīvu ekonomiku, taisnīgu sociālo politiku un sabiedrības integrāciju. Politiskais spēks iestājas par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, kuri to vēlas. Tāpat partija iestājas pret diskrimināciju pret pensionāriem

Partija sola atlīdzināt zaudējumus, kas nodarīti Latvijas tautai nepārdomātu reformu rezultātā. "Jāatdod parādus pensionāriem, maznodrošinātajiem, zemniekiem, skolotājiem, mediķiem u.c., uz kuru rēķina notika reformas," uzstāj "rīcībnieki".

Partija neatbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju, kā arī "Baltic Pride 2018" pasākumus, uzsvērts viņu programmā.

Īpašu vērību politiskais spēks savā programmā ir pievērsis tautsaimniecībai. Kandidāti sola ne vien noteikt Latvijā ražotiem pārtikas produktiem samazināto PVN – 5% apmērā, bet arī samazināt akcīzes nodokli degvielai, alkoholam un tabakas izstrādājumiem. Tāpat partija sola atjaunot cukura ražošanu Latvijā un aizsargāt iekšzemes tirgu.

"Rīcībnieki" iestājas par līdzsvarotu Latvijas ārpolitiku, ievērojot labas attiecības ar visām kaimiņvalstīm. "Atjaunosim sadarbību ar visām kaimiņvalstīm kultūras un ekonomikas jomā. Atteiksimies no postošajām sankcijām, kuras noved tautu līdz nabadzībai. Sekmēsim Latvijas transporta koridora Austrumi – Rietumi infrastruktūras sakārtošanu," sola politiskais spēks.

Tāpat partija iestājas par militāro izdevumu samazināšanu, pārdalot to medicīnas, policijas un tiesu nozarei.

Ziņots, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir pirmais politiskais spēks, kas iesniedzis sarakstu 13. Saeimas vēlēšanām, liecina CVK publiskotā informācija.

Sarakstus CVK iesniegt var jau no 18. jūlija, tomēr partijas ar to vēl nesteidzas. Sarakstu iesniegšana turpināsies līdz 7. augustam. JKP savu sarakstu komisijā iesniedza otrdien, 24. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!