Foto: Valsts policija
Ņemot vērā Talsu novada Valdgales pagasta meža un kūdras purva ugunsgrēka lielo teritoriju, vēja mainīgumu un sauso laiku, prognozes par tā ierobežošanu neizskatās pozitīvas, sacīja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāvis Zigmunds Jaunķiķis.

Viņš atzīmēja, ka sadūmojums teritorijā vēl joprojām ir liels, bet dzēšanas darbu rezultātā tas kļūst mazāks.

Jaunķiķis norādīja, ka sestdien ap pusdienlaiku situācija Valdgales pagasta mežā un kūdras purvā jau izskatījās cerīgi, kā arī bija ierobežota degšana lielākajā daļā teritorijas. Taču sestdienas vakarpusē situācija mainījās, jo vējš iepūta atpakaļ kūdras purvā un aizdegās kūdras kaudze, kas bija sagatavota realizācijai. "Liesmas iespruka jaunā vietā mežā, taču maksimālā līnija, kas ir novilkta gar ceļu un kurai nedrīkst uguni pārlaist pāri, tiek turēta. Ir vietas, kur liesma vēl nav līnijām piegājusi," stāstīja Jaunķiķis.

Uz jautājumu, cik liela meža un kūdras purva platība ugunsgrēkā ir izdegusi, VMD pārstāvis pagaidām nevarēja atbildēt, jo to varēšot noteikt, kad visi degšanas procesi būs ierobežoti.

Jaunķiķis uzsvēra, ka ir grūti prognozēt, cik drīz izdosies pabeigt dzēšanas darbus. "Pie kārtīga lietus tas var notikt dienas laikā, bet, ņemot vērā sausos laika apstākļus, ļoti grūti prognozēt. Tas nav tik vienkārši," teica VMD pārstāvis.

Viņš papildināja, ka dzēšanas darbi turpinās, un gan sestdien, gan šodien talkā nāk arī Lietuvas gaisa spēku helikopters.

Savukārt Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS) pastāstīja, ka aizvadītajā diennaktī situācija Ventspils novada Puzes pagasta Stiklu ciematā nav mainījusies - iedzīvotāji atgriežas savās mājvietās. "Daži iedzīvotāji atgriežas, lai paņemtu nepieciešamās mantas, bet vēlāk atkal dodas prom," teica Mucenieks.

Viņš atzīmēja, ka patlaban Puzes pagasta Stiklu ciematā sadūmojuma nav, taču prognozes liecina, ka nākamnedēļ, otrdien vai trešdien, vējš pūtīs tieši uz ciemata pusi, un, iespējams, iedzīvotājiem atkal nāksies atstāt mājvietu. "Cerams, ka sadūmojums būs mazāks, jo degšana notiek kūdras purva galā, bet nav teikts, ka tā tas saglabāsies. Līdz ko uzpūtīs lielāks vējš, situācija var mainīties," skaidroja Mucenieks.

Jau ziņots, ka iepriekš stiprā piedūmojuma dēļ tika evakuēts Talsu novadam blakus esošais Stiklu ciems, taču sestdien jau liela daļa tā iedzīvotāju atgriezās mājās pret parakstu, ka paši uzņemas atbildību par savu drošību. Savukārt evakuētie Stiklu internātskolas audzēkņi gan joprojām mitinās citviet un viņi tik drīz neatgriezīsies ciemā.

Pēc Mucenieka rīcībā esošās informācijas, kūdras purva un meža ugunsgrēks Valdgales pagastā neapdraud Stiklu iedzīvotājus, jo vējš ir mainījis virzienu, aizvirzot ugunsgrēka dūmus citur.

Arī Talsu novada pašvaldības policijas priekšnieks Māris Grīnvalds uzsvēra, ka ugunsgrēks neapdraud Talsu pilsētu un tās apkārtni. Pēc viņa teiktā, neviens īpašums neesot ugunsgrēka tuvumā.

Kā ziņots, ugunsgrēks Valdgales pagasta kūdras purvā izcēlās otrdienas pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Ugunsgrēku dzēš plaši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) spēki, darbos pēc vajadzības iesaistās arī VMD, Zemessardze, Latvijas un Lietuvas Nacionālo bruņoto spēku helikopteri, kā arī privātpersonas un uzņēmēji, kuri palīdz uz vietas, piemēram, ar traktoriem pievedot ūdeni dzēšanai. VUGD uzsver, ka nekāda cita veida palīdzība ugunsgrēka dzēšanā pagaidām nav nepieciešama, jo tagad svarīgākais ir pareiza dzēšanas stratēģija, nevis vairāk resursu.

Iedzīvotāji joprojām tiek aicināti netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja dūmu smaka jūtama māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests aicina ikvienu, kurš šajā ugunsgrēkā ir saelpojies dūmus, veselības sūdzību gadījumā konsultēties ar mediķiem, zvanot pa tālruni 113 vai 66 016 001.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!