Foto: DELFI Aculiecinieks
Kūdras purva un meža ugunsgrēka Valdgales pagastā radītā piedūmojuma dēļ iepriekš evakuētie Stiklu ciema iedzīvotāji pamazām atgriežas mājās, pastāstīja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS).

Viņš norādīja, ka cilvēki, kuri vēlas atgriezties savās mājās, to var izdarīt pret parakstu, ka viņi paši uzņemas atbildību par savu drošību. Mucenieks gan nevarēja nosaukt precīzi, cik iedzīvotāju nolēmuši atgriezties savās dzīvesvietās, bet, ņemot vērā Stiklu nelielo teritoriju, mājās atgriezušies daži desmiti cilvēku.

Mucenieks piebilda, ka Stiklu internātskolas skolēni joprojām mitinās citviet un viņi tik drīz neatgriezīsies ciemā.

Pēc Mucenieka rīcībā esošās informācijas, kūdras purva un meža ugunsgrēks Valdgales pagastā neapdraud Stiklu iedzīvotājus, jo vējš ir mainījis virzienu, aizvirzot ugunsgrēka dūmus citur.

Arī Talsu novada pašvaldības policijas priekšnieks Māris Grīnvalds uzsvēra, ka ugunsgrēks neapdraud Talsu pilsētu un tās apkārtni. Pēc viņa teiktā, neviens īpašums neesot ugunsgrēka tuvumā.

Jau ziņots, ka visu nakti ugunsdzēsēji ar palīgiem no citiem dienestiem turpināja dzēst plašo kūdras un meža ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā, taču pagaidām joprojām nav izdevies pilnībā ierobežot uguns izplatīšanos, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece.

Līdz ar to šī paaugstinātās bīstamības ugunsgrēka dzēšanas darbi turpinās jau vairāk nekā 90 stundas no vietas.

Kā informēja Palkavniece, arī šodien, tāpat kā iepriekšējās dienās, dzēšanas darbos iesaistīsies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopters. Tāpat tiek izmantota Valsts robežsardzes palīdzība, ar tās helikopteru apsekojot teritoriju no gaisa, kas palīdz novērot ugunsgrēka izplatības virzību un precīzāk plānot dzēšanai nepieciešamos resursus.

VUGD brīdina, ka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdras ugunsgrēka specifika ir tāda, ka kūdra gruzd un deg dziļumā, turklāt lielā platībā. Līdz ar to plašā reģionā ir jūtams sadūmojums, kā arī deguma smaka.

Iedzīvotāji joprojām tiek aicināti netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja dūmu smaka jūtama māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests aicina ikvienu, kurš šajā ugunsgrēkā ir saelpojies dūmus, veselības sūdzību gadījumā konsultēties ar mediķiem, zvanot pa tālruni 113 vai 66 016 001.

Kā ziņots, piektdien Valdgales ugunsgrēka dzēšanai glābēji izveidoja aptuveni desmit kilometru garu ugunsdzēsības šļūteņu līniju ūdenspadeves nodrošināšanai, savukārt dzēšanā iesaistīto ugunsdzēsēju skaits tika palielināts no 60 līdz 90. Notikuma vietā strādā ugunsdzēsības autocisternas un cita speciālā tehnika - sūkņi un kvadricikli.

Līdz šim Valdgalē izdegusi aptuveni 400 hektāru liela platība. Lielu lomu spēlē laika apstākļi un mainīgais vējš, kas nepūš vienmērīgi, kas nozīmē, ka arī liesmas maina savu virzienu un vietās, kur degšana bija ar nelielu liesmu, tā acumirklī var pieņemties spēkā un mainīt savu virzienu, izplešoties tālāk.

Ugunsgrēka radītais sadūmojums un smaka jūtama tuvākajās pilsētās. Tāpat dūmi veido smogu Lietuvas ziemeļos.

Ugunsgrēka dzēšanā iesaistās dažādi dienesti, taču brīvprātīgos, kuri grib palīdzēt, ugunsdzēsēji pagaidām nevēlas ņemt talkā, jo situācija notikuma vietā ir sarežģīta un cilvēkiem bez ekipējuma un zināšanām ugunsgrēku dzēšanā ir bīstama.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks Valdgalē izcēlās otrdienas vakarpusē, iespējams, kūdras ieguves rezultātā, iepriekš informēja Valsts meža dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!