Foto: LETA

No Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Rīgas vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Rīgas domes (RD) deputāte Juta Strīķe, savukārt partijas priekšsēdētājs un RD deputāts Jānis Bordāns būs līderis Vidzemē, trešdien informēja partijas pārstāvji.

Kurzemes lokomotīve būs RD deputāts Juris Jurašs, kurš arī ir politiskā spēka labklājības un veselības ministra kandidāts. Viņš pauda, ka ir gatavs stāties pretim Ventspils mēra Aivara Lemberga diktatūrai, kurš "rausta Latvijas politiķus kā marionetes" un "modināt Kurzemi".

Zemgalē saraksta līderis būs RD deputāts un finanšu ministra amata kandidāts Krišjānis Feldmans, savukārt Latgalē ar pirmo numuru startēs literatūrzinātniece Ilga Šuplinska.

Bordāns skaidroja, ka partija apvienojusi dažādus cilvēkus, bet ar vienotām vērtībām. Viņš atklāja, ka vēlēšanu sarakstā būs sabiedrībā zināmi cilvēki – satiksmes eksperts Tālis Linkaits, socioloģe Dagmāra Beitnere-Le Galla, reemigrācijas industrijas pārstāvis Reinis Znotiņš, kā arī dziedātāja Ieva Akuratere.

Runājot par Akurateri, politiskā spēka vadītājs uzsvēra, ka cilvēki nav novērtējuši dziedātājas devumu politikā. Viņa savu pienesumu Latvijas tautai nav devusi vien ar vienu dziesmu, pauda Bordāns.

Akuratere startēs ar otro numuru Kurzemē. Tikmēr Rīgā otrais numurs būs ekonomists Gatis Eglītis, Vidzemē Beitnere-Le Galla un Zemgalē RD deputāts Sandis Riekstiņš.

Partija nāca klajā arī ar savu ēnu kabinetu. Bez iepriekš minētajiem ministru amata kandidātiem partija izvirzījusi vēl citus: premjera amata kandidāts ir Bordāns, tieslietu un iekšlietu ministres kandidāte ir Strīķe, ekonomikas ministra amata kandidāts ir ekonomists Eglītis, izglītības un zinātnes ministres amata kandidāte ir Beitnere-Le Galla, kultūras ministres amata kandidāte RD deputāte Evita Zālīte-Grosa, aizsardzības ministra amata kandidāts ir bijušais "tautfrontietis" Ainars Bašķis un ārlietu ministres amata kandidāte ir RD deputāte Linda Ozola.

JKP sasauktajā preses konferencē katrs vēlēšanu apgabala līderis iepazīstināja ar savām prioritātēm attiecīgajā nozarē. Piemēram, Strīķe aicināja izveidot spēcīgu Nacionālo drošības biroju, apvienojot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Satversmes aizsardzības biroju un Drošības policiju. Savukārt Bordāns aicināja dzelzceļa elektrifikācijas projekta pusmiljarda eiro novirzīšanu zinātnei.

Ziņots, ka JKP jau marta sākumā par savu Ministru prezidenta amata kandidātu 13. Saeimas vēlēšanās izvirzīja partijas valdes priekšsēdētāju Bordānu.

JKP dibināta 2014. gada maijā, pērnā gada pašvaldību vēlēšanās partija kopumā ieguva 27 deputātu vietas, taču šobrīd to pašvaldībās pārstāv 30 deputāti. JKP plašāku atpazīstamību guva 2017. gadā, kad tai pievienojās korupcijas apkarotāji Strīķe un Jurašs. Iepriekšējās – 12. Saeimas – vēlēšanās JKP ieguva vien 0,7% vēlētāju atbalstu un parlamentā neiekļuva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!