Foto: LETA

Rīgas dome (RD) trešdien, 11. jūlijā, lēma AS "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) pamatkapitālā ieguldīt Vidzemes tirgu.

Pašvaldībai piederošais nekustamais īpašums Brīvības ielā 90A sastāv no 20 028 kvadrātmetrus plaša zemesgabala, piena un gaļas tirdzniecības paviljona, saldētavas un sardzes ēkas.

Īpašuma vērtību noteiks Uzņēmuma reģistra apstiprinātajā sarakstā iekļauts mantiskā ieguldījuma vērtētājs. Vērtēšana varētu ilgt apmēram mēnesi. Tad RCT pamatkapitālu palielinās par attiecīgo vērtību.

Īpašuma kadastrālā vērtība ir nedaudz virs sešiem miljoniem eiro, teica RD Īpašuma departamenta Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldes priekšniece Inga Kairova.

RCT līdz šā gada oktobrim arīdzan apņēmies demontēt Vidzemes tirgus teritorijā esošo automazgātuvi un tirdzniecības paviljonu tirgus laukumā. Šīs ēkas RCT atpircis no privātīpašniekiem par aptuveni 112 tūkstošiem eiro.

Īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā un pamatkapitāla izmaiņu reģistrēšanu komercreģistrā RCT varētu pabeigt šā gada septembrī.

Šobrīd Vidzemes tirgū saimnieko apakšnomnieks SIA "Kaufmann Concepts", kam teritorija iznomāta līdz 2019. gada 31. decembrim. Nomas maksa vienā mēnesī ir aptuveni 20 tūkstoši eiro, ko "Rīgas Centrāltirgus" tūdaļ atmaksā RD. Savukārt RD tirgu "Rīgas Centrāltirgum" iznomā par pašizmaksu – 23 centiem par kvadrātmetru.

Ja visas Vidzemes tirgus teritorijas īpašumā esošās būves piederēs "Rīgas Centrāltirgum", uzņēmums to varēs investoriem piedāvāt kā vienotu veselumu un uz ilgu termiņu. "Juridisku šķēršļu dēļ mēs potenciālajam nomniekam nevarējām piedāvāt izdevīgus nomas noteikumus. Tā kā būsim īpašnieki nekustamajiem īpašumiem, varēsim meklēt nopietnu investoru. Līdz šim tie bija īstermiņa līgumi, kas apgrūtināja iespēju atrast tādu investoru, kas būtu gatavs ieguldīt," iepriekš klāstīja RCT vadītājs Druvinieks.

Uz 2017. gada 31. decembri RCT pamatkapitāls bija 10 327 036 eiro.

Opozīcijas deputāti iebilda pret pamatkapitāla palielināšanu, uzstājot, ka vispirms RCT jāizstrādā Vidzemes tirgus attīstības koncepcija. Viesturs Zeps (LA) sēdes sākumā centās jautājumu izslēgt no dienaskārtības, taču šis ierosinājums atbalstu neguva. Zeps arīdzan iesniedza priekšlikumu, kas paredzēja īpašuma tiesības zemesgrāmatā nostiprināt tikai pēc scenāriju pieņemšanas. Šo priekšlikumu ar RD koalīcijas deputātu balsīm noraidīja.

RD 11. jūlijā atbalstītais lēmumprojekts arīdzan paredz, ka RCT līdz nākamā gada 15. aprīlim jāizstrādā Vidzemes tirgus attīstības koncepcija. To plānots darīt ārpakalpojumā, darbam atvēlot ap 10 tūkstošiem eiro no uzņēmuma līdzekļiem.

Daloties ar savu redzējumu, RCT valdes priekšsēdētājs Druvinieks iepriekš pauda, ka tirgū obligāti jāsaglabā tirgus funkcija, rodot vietu kino vakariem un cita veida sabiedriskajām aktivitātēm, bet pamestā gaļas paviljona durvis jāver "food court" veikaliem un kafejnīcām.

AS "Rīgas Centrāltirgus" 2017. gadā apgrozīja 7 026 992 eiro, zaudējot 796 163 eiro. 2016. gadā RCT apgrozīja 6 951 783 eiro, nopelnot 45 735 eiro.

RCT skaidro, ka zaudējumi saistīti ar rūpniecības preču tirgus demontēšanai paredzēto 699 308 eiro norakstīšanu, kā arī ilgtermiņa ieguldījumu Āgenskalna tirgū, ko RD lēma pārņemt savā īpašumā. RCT uzkrājums ir 2 727 847 eiro.

Ieņēmumus kapitālsabiedrība gūst no Centrāltirgus, Vidzemes tirgus un Āgenskalna tirgus tirdzniecības vietu iznomāšanas, telpu un ēku iznomāšanas, kā arī zemes gabalu iznomāšanas.

Vidzemes tirgū 2016. gadā apgrozīti 218 867 eiro jeb 3,1% no kopējā apgrozījuma. Savukārt Āgenskalna tirgū 2016. gadā apgrozītie 317 843 eiro veido 4,5% no kopējā kapitālsabiedrības apgrozījuma. Līdz ar to par vērtīgāko kapitālsabiedrības apsaimniekoto objektu uzskatāms Centrāltirgus, kur uzņēmums gūst 92,2% no kopējiem ienākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!