Foto: LETA

Latvija atbalsta NATO politiku attiecībās ar Krieviju un uzskata, ka nav pamata pret Krieviju būt pretimnākošiem, kamēr tā nemaina uzvedību, uzskata Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis tikās ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo, kurš apmeklē Latviju pirms NATO samita, kas trešdien sāksies Briselē. Runājot par gaidāmo NATO samitu, tika norādīts, ka tajā jāturpina Velsas un Varšavas lēmumu ieviešana un jāizvirza precīzi tālāki uzdevumi. Kučinskis uzsvēra, ka turpmākajai NATO klātbūtnei reģionā ir nepieciešami lēmumi par jūras un gaisa spēku atbalstu.

Latvija arī iestājas par kopīgu, stratēģisku un izlēmīgu Eiropas Savienības (ES) un NATO rīcību cīņā ar dezinformāciju. "Apzināmies oktobra Saeimas vēlēšanām radītos dezinformācijas draudus. Strādājam kopā ar NVO un medijiem, lai ātri un efektīvi novērstu un atspēkotu Krievijas radītos draudus, kā arī nepieļautu iejaukšanos vēlēšanu procesos," teica Kučinskis.

NATO samitā arī varētu būt diskusijas par lielākiem NATO valstu ieguldījumiem aizsardzības jomā, ņemot vērā ASV prezidents Donalda Trampa pārmetumus Eiropas valstīm, kas neatvēl pietiekami lielus līdzekļus aizsardzībai. Kanādas premjerministrs prognozēja, ka partneri samitā apspriedīs jautājumu par ieguldījumiem aizsardzības jomā, tomēr starp sabiedrotajiem jānotiek šādām atklātām sarunām.

Savukārt, komentējot iecerēto ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanos, Trudo norādīja, ka nevar pareģot tās iznākumu. Viņš piebilda, ka no Kanādas perspektīvas vēlētos ļoti skaidri Putinam likt saprast, ka viņa darbība, destabilizējot situāciju un ignorējot starptautiskās normas, nav pieņemama. Viņš pauda cerību, ka Krievija mainīsies un kļūs pozitīvāka starptautiskā arēnā.

Taujāts, vai viņu neuztrauc Putina un Trampa tikšanās, Kanādas premjerministrs atbildēja, ka katru reizi, kad notiek augsta līmeņa tikšanās starp Krieviju un ASV, ir zināms satraukums. Vienlaikus viņš sacīja, ka uzturēt dialogu ir būtiski, kā arī piebilda, ka šis jautājums varētu tikt apspriests samitā Briselē.

Kučinskis un Trudo arī uzsvēra, ka ES un Kanādas Visaptverošajam ekonomikas un tirdzniecības nolīgumam (CETA) ir ģeopolitiska un ekonomiska nozīme valstu attiecībās. Trudo uzteica faktu, ka tieši Latvija bija pirmā ES valsts, kas ratificēja šo līgumu.

Jau vēstīts, ka Kanāda uz četriem gadiem pagarinās Ādažos izvietotā NATO bataljona vadību, otrdien preses konferencē paziņoja Kanādas premjerministrs. Latvijas Aizsardzības ministrijā aģentūrai LETA skaidroja, ka pašai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai atrašanās termiņš Latvijā nav noteikts. Tā Latvijā uzturēsies tik ilgi, cik nepieciešams, uzsvēra AM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!