Foto: LETA
Kad nav apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, un medicīniskā palīdzība būtu jāsaņem pie ģimenes ārsta, tomēr pacients izvēlas saukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, no 1. augusta varētu būt jāmaksā vairāk.

Šis jautājums drīzumā varētu nonākt valdībā, tā kā ceturtdien Ministru Kabineta noteikumu projektu izskatīja valsts sekretāru sanāksmē.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) arī uzsver – dispečers par samaksu informē zvanītāju jau pa tālruni izsaukuma pieteikšanas laikā gadījumos, kad nav apdraudēta cilvēka veselība un dzīvība. "Izņēmums var būt situācijas, kad zvanītājs ir maldinājis dispečercentru un mediķi notikuma vietā konstatē nepatiesas informācijas sniegšanu," norāda NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Šobrīd šādās situācijās, kad palīdzība būtu jāsaņem pie ģimenes ārsta, dienestam ir arī tiesības izsaukumā nenosūtīt neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi. Taču, ja dodas, tad līdz šim saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem – pakalpojuma cena ir 40,14 eiro. Iecerēts šo summu celt līdz 56 eiro.

Maksu par izsaukumiem dienests vēlas celt, jo no šā gada sākuma būtiski pieaudzis mediķu atalgojums, līdz ar to augušas arī izmaksas par darbinieku atalgojumu

NMPD uzsver, ka maksas pakalpojuma cenrāža izmaiņas neskar tos pacientus, kuriem nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība

"NMPD galvenais uzdevums ir glābt cilvēku dzīvības. Prioritāri ir izsaukumi, steidzoties palīgā pacientiem, kad ir nopietnas veselības problēmas un ir apdraudēta cilvēku dzīvība," skaidro Bukša. Šādos izsaukumos palīdzība tiek nodrošināta bez maksas.

Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana nekavējoties, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja neelpo vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi, ir gūta smaga trauma, ir stipra asiņošana, ir pēkšņa, dzīvību apdraudoša saslimšana, piemēram, infarkts vai insults.

Ik dienu NMPD brigādes izbrauc vidēji uz 1200 izsaukumiem, savukārt šo maksas pakalpojumu izvēlas aptuveni 10 cilvēki. NMPD aicina iedzīvotājus šādās situācijās vērsties pie ģimenes ārsta, doties pie dežūrārsta vai nakts stundās un brīvdienās konsultēties ar mediķiem pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!