Foto: Mikus Petruss
Ar vēl vienas partijas aiziešanu opozīcijā un vairākiem bijušās koalīcijas deputātiem izsakot neuzticību Talsu novada domes vadītājam Edgaram Zelderim ("Mēs – Talsiem un novadam"), praktiski beigusi pastāvēt pēc 2017. gada pašvaldību vēlēšanām izveidotā koalīcija, kura bija parakstījusi sadarbības memorandu.

No Zeldera vadītās koalīcijas 27. jūnijā izstājusies "Latvijas Zemnieku savienība". Deputāti sasaukuši ārkārtas sēdi 28. jūnijā, kurā 11 no 17 ievēlētajiem politiķiem parakstījušies par darba kārtību, kurā ieplānota neuzticības izteikšana esošajam domes vadītājam un jauna priekšsēdētāja vēlēšanas.

"Šķita, ka domes sēde, kurā pašvaldības vadītājam tika izteikta neuzticība būs visspēcīgākais signāls – nepieciešams likt malā personīgās ambīcijas un ķerties pie praktiskiem darbiem, lai normalizētu situāciju, taču balsojuma rezultāti tikai stiprināja viedokļu polarizēšanos," "Facebook" ierakstā skaidro Dainis Karols, Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks un LZS Talsu nodaļas vadītājs.

"Man jāatzīst, ka pēc vēlēšanām izveidotā koalīcija ir beigusi pastāvēt," turpina Karols.

"Reāli koalīcija nedarbojās jau sen, varētu teikt – no brīža, kad domes vadība, ērti iejutušies savos amatos, aizmirsa par dotajiem solījumiem sabiedrībai. Kādam zvaigžņu slimība aptumšoja veselo saprātu, kāds kļuva par upuri augstprātībai, kādam trūka izpratnes, bet kāds vienkārši saņēma labu atalgojumu sēžot ērtā krēslā, gaidot pensiju," portālam "Delfi" situāciju raksturo Jaunās Konservatīvās partijas (JKP) deputāte Inga Gluzda, arī viņas partija no koalīcijas spēkiem pārgājusi opozīcijā.

Tikmēr Zeldera pārstāvētā partija izplatījusi paziņojumu, paužot aizdomas, ka pie atkārtotās neuzticības izteikšanas nav vainojams mērs.

"Ir pagājušas tikai divas nedēļas kopš iepriekšējā gāšanas mēģinājuma, un, acīmredzami, ne jau pašreizēja mēra vadības stils ir iemesls vēlmei noņemt viņu no amata (kā iepriekš tika argumentēts), bet gan E.Zeldera cīņa pret korupciju un naudas izsaimniekošanu Talsu novada pašvaldībā (šobrīd ir ierosināti vairāki kriminālprocesi). Zīmīgi, ka mēram pagājušajā gadā tika piedāvāts “kukulis”, par ko ir informētas tiesībsargājošās iestādes," minēts partijas paziņojumā.

Tajā arī piebilsts: "Kāre ietekmēt finansiāli apjomīgos projektus ir pārāk liela un esošais mērs tam viennozīmīgi traucē."

Jau ziņots, ka pēc pērn jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Talsu novadā nomainījās vara. Sešu Talsu novada domē ievēlēto partiju pārstāvji parakstīja vienošanās memorandu par sadarbību. Sadarbības memorandu parakstīja partijas "Mēs - Talsiem un novadam", Latvijas Zemnieku savienības, Latvijas Zaļās partijas, "Vienotības", "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un JKP pārstāvji, kuriem kopā Talsu novada domē bija 12 no 17 deputātu vietām. Par domes priekšsēdētāju ar 12 balsīm "par" tika ievēlēts Zelderis.

Ārpus sadarbības memoranda palika iepriekšējā Talsu novada domes priekšsēdētāja Aivara Lācarus pārstāvētā partija "Talsu novada attīstībai" ar četriem deputātiem un Latvijas Reģionu apvienība, kas ieguva vienu deputāta vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!