Foto: F64
2018. gada 25. jūnijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Luksemburgā, kuras laikā tika diskutēts par ES Globālās stratēģijas ieviešanas progresu, tostarp drošības un aizsardzības jomā kopīgā ārlietu un aizsardzības ministru sesijā.

Sanāksmē notika viedokļu apmaiņa ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu par ES–NATO sadarbības jautājumiem.

Diskusijā ar ES aizsardzības ministriem Rinkēvičs pauda nostāju par Pastāvīgo strukturēto sadarbību (Permanent Structured Cooperation, PESCO) drošībā un aizsardzībā. "Īpaši svarīga ir militārās mobilitātes sekmēšana un cieša koordinācija ar NATO šajā procesā. Ir nepieciešams vienoties par kritērijiem trešo valstu iesaistei PESCO projektos," uzsvēra ministrs.

Rinkēvičs pauda pārliecību, ka spēcīga ES stiprina arī NATO, tādējādi arī transatlantiskos partnerus – ASV un Kanādu.

Ministrs pauda gandarījumu, ka ES–NATO sadarbība ir viens no centrālajiem 11.–12. jūlija NATO samita darbakārtības jautājumiem. "Atbalstām kopējas Eiropas Savienības un NATO deklarācijas pieņemšanu samitā. Mums īpaši svarīga ir sadarbība hibrīdā apdraudējuma, kiberdrošības, militārās mobilitātes, koordinētu mācību un vingrinājumu, kā arī partnervalstu spēju attīstīšanā. Latvija arī atbalsta NATO un Eiropas Savienības krīzes vadības aktivitāšu sinhronizēšanu, lai nodrošinātu vienotu reaģēšanu hibrīdā apdraudējuma gadījumā," nostājā sacīja E. Rinkēvičs.

Ārlietu ministri arī pārrunāja aktuālo situāciju Jemenā, kur turpinās konflikts starp Jemenas prezidenta A.M. Hadi atbalstītājiem un huti nemierniekiem, un situāciju Jordānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!