Foto: Shutterstock

Latvijā strādājošs degvielas uzpildes staciju (DUS) tīkls nelikumīgos darījumos ar dīzeļdegvielu trīs mēnešos valsts budžetam nodarījis vairāk nekā 400 tūkstošu eiro zaudējumu nenomaksāta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) veidā, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde noskaidrojusi, ka shēmā līdz ar DUS tīklu darbojies kāds 2017. gada nogalē reģistrēts uzņēmums, kam piešķirta degvielas vairumtirdzniecības licence un VID izsniegta atļauja īpašā PVN režīma piemērošanai preču importa darījumos.

Šis uzņēmums kopš 2018. gada sākuma Latvijā ievedis un apgrozībā nodevis vairāk nekā divus miljonus kilogramu dīzeļdegvielas.

Par šāda apjoma dīzeļdegvielas importu un realizāciju iekšzemē valsts budžetā būtu jānomaksā PVN vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, taču realitātē valsts iekasējusi vien pāris tūkstošus eiro.

VID skaidro, ka noziegumā izmantota tipiska shēma – PVN nomaksa pārcelta uz fiktīvu uzņēmumu, kas VID nesniedz nedz paskaidrojumus, nedz darījumus apliecinošus dokumentus. Bet uzņēmuma reģistrētā amatpersona nav Latvijas rezidents un nemaz nav informēta par faktu, ka ir amatpersona uzņēmumā.

Noziedzīgā nodarījuma slēpšanai izmantots arī citā Eiropas Savienības valstī reģistrēts uzņēmums, izpētījis VID.

Saistībā ar veiktajām noziedzīgajām darbībām šā gada maijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas – par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā.

Par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Kriminālprocesa ietvaros jūnijā VID Nodokļu un muitas policijas amatpersonas veica 22 kratīšanas Rīgā, Rīgas rajonā un Rēzeknē iesaistīto personu birojos, dzīvesvietās, grāmatvedības pakalpojumus sniedzēju dzīvesvietās un birojos, kā arī patiesā labuma guvēja birojā un struktūrvienībā naftas bāzē.

Kratīšanu laikā tika izņemti dokumenti, datu nesēji, pieejas iesaistīto uzņēmumu EDS sistēmai un citi nozīmīgi izmeklēšanas pierādījumi.

Izmeklēšanas darbības veiktas arī Igaunijā, kur nopratinātas iesaistītās personas un no iesaistītā uzņēmuma darījumu partneriem izņemti darījumu dokumenti.

Uzsāktajā kriminālprocesā šobrīd viena persona ir atzīta par aizdomās turēto un tai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Agrāk šī persona ir izcietusi sodu par noziegumu, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma XVIII nodaļas – noziedzīgi nodarījumu pret īpašumu.

Izmeklēšana atrodas sākotnējā stadijā, tādēļ plašāku informāciju VID nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!