Trešdien, 20. jūnijā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā risinājās pēdējā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresa diena, kurā noslēdzošajā forumā "Latvijas formula 2050" diskutēja par Latvijas digitālo transformāciju, biznesu nākotnes ekonomikā, kur noteicošā būs dalīšanās ekonomika, izglītības izaicinājumiem, kā arī tiks spriests, vai roboti nākotnē atņems darbu cilvēkiem.

Kā ziņots, kongresā pulcējas vairāk nekā 750 dalībnieku no 24 pasaules valstīm, lai dotu savu ieguldījumu valsts un sabiedrības attīstībai nozīmīgos jautājumos

"IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress tiek rīkots, lai pulcētu Latvijas un Latvijas izcelsmes zinātniekus, viņu stratēģiskos partnerus un draugus no visas pasaules. Latvijas simtgadē zinātnei ir prominenta loma, jo "Zināt, tas ir Latvijas dabā!" un mēs esam bagāti ar to, ko mēs zinām. Vēl vairāk, Latvijas zinātniekiem ir redzējums par Latvijas ekonomikas un sabiedrības procesu attīstību, lai nodrošinātu ceļu uz eiropeisku zināšanu sabiedrību, kas vērsta uz ekonomikas izaugsmi un ilgtspējīgu attīstību," iepriekš uzsvēris izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrijā, kongresā pieteikto tēmu loks bija plašs, sākot no zinātnes lomas 21. gadsimta sabiedrībā – šo tēmu ievadīs Vairas Vīķes-Freibergas referāts, un mūsdienīga skatījuma uz sabiedrības drošības un drošuma aspektiem, līdz pat atsevišķu zinātņu nozaru sekciju aktualitātēm un Latvijas nākotnes "Latvijas formulas 2050" modelēšanai. Kongresa ietvaros notiks arī Latvijas vēsturnieku II kongress un III Pasaules latviešu juristu kongress.

Kongresa pirmās dienas vadmotīvs bija sabiedrības drošība un drošums, ar šiem aspektiem saistītie jautājumi ir sadalīti četrās tematiskās grupās: informatīvā telpa, tautsaimniecība, tehnoloģijas un cilvēkdrošība.

Otrās dienas vadmotīvs – iezīmēt pasaules attīstības tendences zinātnes jomā un Latvijas iespējas tajās. Zinātnieki diskutēs par Latvijai būtiskiem jautājumiem un attīstību vairākās zinātnes nozarēs sešās nozaru sekcijās – dabaszinātņu, inženierzinātņu un tehnoloģiju, medicīnas un veselības zinātņu, lauksaimniecības un meža zinātņu, sociālo un humanitāro zinātņu sekcijā.

Noslēgumā tiks publiskoti kongresa dalībnieku priekšlikumi par zinātnes lomu un devumu sabiedrībai, lai Latvija varētu pastāvēt, attīstīties un būt patiesi neatkarīga un droša. Droši visos aspektos – sabiedrību kopumā, lai ikviens cilvēks var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, izkopjot sevi un nodrošinot pienesumu sabiedrībai.

Pasākumu rīko Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Latvijas Universitāšu asociāciju, zinātniskajām institūcijām un diasporas organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!