Foto: Valsts kanceleja

Saeima balsojumā trešdien neatbalstīja opozīcijas ierosinājumus par tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) demisiju, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Deputāti balsoja par diviem opozīcijas sagatavotiem lēmumprojektiem par neuzticības izteikšanu Rasnačam. Abi lēmumprojekti tika noraidīti, vairāk nekā 40 deputātiem balsojot "pret".

Pirms balsojuma Saeimā notika debates, kurās deputāti pauda gan nosodījumu, gan atbalstu tieslietu ministram. ''Es uzskatu, ka šāds cilvēks nevar atrasties amatā,'' prasot Rasnača demisiju, debatēs pirms balsojumiem teica partijas "No sirds Latvijai" (NSL) valdes priekšsēdētāja un 12. Saeimas deputāte Inguna Sudraba, piebilstot, ka viņa palikšana amatā nebūtu valsts interesēs, jo ''sistēma, kas pastāv kādas šauras grupas interesēs, ja tieslietu sistēmā strādājošie ir tie, kas palīdz šai sistēmai pastāvēt, tas nav Latvijas interesēs''. Sudraba no tribīnes Saeimā kritizēja maksātnespējas procesu, saucot to par "kvazi sistēmu, kas rada imitāciju, ka tiek nodrošināta kontrole".

Arī Saeimas deputāts Romāns Mežeckis (NSL), Rasnača demisijas pieprasījumu pamatoja ar problēmām maksātnespējas procesa sakārtošanā. Tāpat viņš koalīcijas partijām pārmeta problēmu ignorēšanu tajās ministrijās, kuras vada citas koalīcijas partijas pārstāvis. "Pagājušās nedēļas debates pierādīja, ka mēs domājam pilnīgi atšķirīgās dimensijās, no jūsu domāšanas puses maksātnespējas problēmu piesegšana ir normāla lieta, jo tā ir citas partijas ministrija, galvenais, lai nelien mūsu ministrijās, jo ja kritizēsim viņus, viņi kritizēs mūs," teica Mežeckis, aicinot "nebaidīties balsot par tieslietu ministra demisiju".

Savukārt Rasnača partijas biedrs Jānis Dombrava (NA), Rasnaču sauca par mērķi "plašākā politiskā cīņā'', kuras ''lielais patiesais mērķis ir destabilizēt situāciju un padarīt Latviju par vāju valsti, kur daži veikli politiķi varētu tirgoties ar Latvijas nākotni". Dombrava kolēģus Saeimā mudināja diskutēt par pašu maksātnespējas procesa reformu, nevis "saukt skaļus saukļus" un izlikties par "aktīvākajiem taisnības cīnītājiem".

Pie frakcijām nepiederošais Saeimas deputāts Gunārs Kūtris paziņoja, ka balsojumā atturēsies, ''lai Rasnača kungs pats, ja uzskata ir cienīgs šajā amatā, lai pastrādā un parāda, ko var izdarīt šajos trīs mēnešos''.

Vairāki deputāti, tostarp Juris Viļums (LRA), Rasnačam pārmeta komunikācijas trūkumu un izvairīšanos atbildēt uz jautājumiem. Pēcāk, kāpjot tribīnē, Rasnačs paziņoja, ka atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem varēšot saņemt 2. jūlijā, kad tiks svinēta Maksātnespējas administrācijas pārtapšana Maksātnespējas kontroles dienestā.

Ziņots, ka ierosinājumus Saeimas sāka skatīt pagājušajā nedēļā, taču sēdē tika izsludināts pārtraukums līdz trešdienas pulksten 10. Tribīnē paguva kāpt virkne deputātu, kuri gan aizstāvēja ministra darbību, gan pēla to. Vairāk par jau notikušajām debatēm var lasīt šeit.

Vienu parakstījuši Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas un pie tās saistītie deputāti: Juris Viļums (LRA), Nellija Kleinberga (LRA), Mārtiņš Šics (LRA), Rihards Melgailis (LRA), Varis Krūmiņš (LRA), Jānis Ruks (LRA), Inga Bite (LRA), Silvija Šimfa, Edvards Smiltēns un Arvīds Platpers.

Iepriekš LRA norādīja, ka tieši Rasnačs "ir atbildīgs par nesakārtotu likumdošanu attiecībā uz maksātnespējas administratoru darbu. Līdz ar to viņam jāuzņemas atbildība par tiem likumpārkāpumiem, kas saistās ar nozari. Maksātnespējas administrēšanas process visus šos gadus ir nesis labumu tikai pašiem administratoriem, nevis veicinājis valsts ieguvumus."

Otru lēmuma projektu parakstījuši citu opozīcijas partiju – "Saskaņas", "No sirds Latvijai" – deputāti: Jānis Urbanovičs (S), Sergejs Potapkins (S), Ivans Ribakovs (S), Mihails Zemļinskis (S), Jānis Ādamsons (S), Aleksandrs Jakimovs (S), Sergejs Mirskis (S), Ivans Klementjevs (S), Romans Miloslavskis (S), Boriss Cilevičs (S), Vladimirs Nikonovs (S), Jānis Tutins (S), Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), Inguna Sudraba (pie frakcijām nepiederoša deputāte/NSL), Romāns Mežeckis (pie frakcijām nepiederošs deputāts/NSL) un Aivars Meija (pie frakcijām nepiederošs deputāts/NSL).

Abi lēmuma projekti paredz izteikt neuzticību tieslietu ministram. "Saskaņas" un "No sirds Latvijai" deputātu iesniegtajam projektam klāt pievienota anotācija.

Tajā deputāti atsaucas uz valdības deklarāciju, kurā pausta apņemšanās sakārtot maksātnespējas jomu. Lēmuma projekta autoru ieskatā "valdības deklarācija par maksātnespējas jautājumiem vairāk kā divu gadu garumā tieslietu ministra mazspējas un neieinteresētības dēļ tā arī palikusi deklarācijas līmenī".

Lēmuma projekta autori norāda, ka maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavība saistībā ar profesionālo pienākumu pildīšanu ir pierādījums tam, ka maksātnespējas procesos un sistēmā nav kārtība.

"Tieslietu ministram nav stratēģiska redzējuma ne tikai par maksātnespējas nozares attīstību un sakārtošanu, bet arī par tieslietu jomu kopumā. Turpmākā tieslietu ministra Dzintara Rasnača atrašanās amatā var nodarīt būtisku kaitējumu valsts interesēm," pausts anotācijas noslēgumā.

Savukārt pats Rasnačs demisijas pieprasījumu saista ar atstādinātā maksātnespējas administratora Māra Sprūda interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!