Foto: Aizsardzības ministrija

Otrdien Ādažu bāzē, piedaloties Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālleitnantam Leonīdam Kalniņam, ASV Mičiganas štata gubernatoram Rikam Snaideram, ASV vēstniecei Latvijā Nensijai Bikofai Petitai un Mičiganas Nacionālās gvardes komandierim ģenerālmajoram Gregorijam Vadnaisam, svinīgā ceremonijā atklāja Mičiganas avēniju, portālu "Delfi" informē Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta pārstāve Sandra Brāle.

“Mičiganas avēnija Ādažu bāzē simbolizēs ne tikai kopīgu ceļa posmu, ko esam nogājuši vairāk nekā 25 gados, bet arī turpmāko sadarbību. Esmu pārliecināts, ka šis ceļš arī turpmāk būs piepildīts ar tikpat dziļu jēgu un efektīvu sadarbību kā līdz šim. Neskatoties uz to, ka mūsu valstis atrodas dažādās laika joslās, tās šķir liels attālums un atdala okeāns, manī ir nelokāma pārliecība, ka Latvijas un Mičiganas vairāk nekā 25 gadus ilgā sadarbība ir balstīta uz abpusēju uzticēšanos, cieņu un profesionalitāti. Mūs vieno atbildības sajūta, pozitīva attieksme un aizrautība ar kādu mūsu karavīri pilda dienesta uzdevumus,” gandarījumu par ilggadējo sadarbību pauž ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Vizītes laikā Latvijā Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris tiekoties ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu pārrunās Latvijas un Mičiganas ilgstošo sadarbību, starptautisko militāro mācību “Saber Strike 2018” norisi un citas aizsardzības nozares aktualitātes. Ģenerālmajors Vadnais arī apmeklēs ikgadējās starptautiskās militārās mācības “Saber Strike 2018”, kuru mērķis ir uzlabot sabiedroto un reģionālo partneru sadarbību, kā arī kaujas gatavības un reaģēšanas spējas.

14. jūnijā Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris apmeklēs komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumus Gulbenes dzelzceļa stacijā un Litenē.

Jau ziņots, ka 2017. gada augustā ASV Mičiganas štatā Alpenas Kaujas gatavības apmācības centra bāzē tika atklāta Afganistānā kritušā Latvijas karavīra, seržanta Voldemāra Anševica vārdā nosaukta iela. Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona karavīrs, seržants Anševics zaudēja dzīvību 2009. gada 1. maijā nemiernieku uzbrukumā Afganistānas Nacionālās armijas novērošanas postenim Kunāras provincē, pildot dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā. Kritušā Latvijas karavīra piemiņai veltītā iela atklāta ASV Mičiganas štatā, jo Latvijas kontingenta karavīri Afganistānā dienēja kopā ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā.

Šā gada 27. aprīlī apritēja 25 gadi, kopš Latvijas un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Latvijas Bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV.

2006. gadā arī Sauszemes spēku kājnieku brigāde uzsāka ciešu sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Latvija ierosināja veidot kopīgu vienību ar ASV Mičiganas Nacionālo gvardi Starptautisko miera uzturēšanas spēku operācijā Afganistānā. 2008. gada janvārī tika izveidota apvienotā operacionālā padomnieku grupa, kas bija labs piemērs arī citām NATO valstīm. Sauszemes spēku kājnieku brigāde ar Mičiganas Nacionālo gvardi ir sadarbojusies gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju sagatavošanā, mīnmetēju, artilēristu, vada komandieru un instruktoru apmācībā.

Mičiganas Nacionālā gvarde regulāri piedalās militārajās mācībās Latvijā – tai skaitā lielajās starptautiskajās mācībās “Summer Shield”, “Saber Strike” un “Sudraba Bulta”, savukārt Latvijas bruņoto spēku karavīri un zemessargi regulāri piedalās mācībās “Northern Strike”. Partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības bija arī viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!