Foto: LETA
Saeimas atbildīgās komisijas vairākums pirmo reizi šajā parlamenta sasaukumā ir daļēji atbalstījis opozīcijas iesniegtu pieprasījumu, pavēstīja Saeimas Pieprasījumu komisijas vadītājs Augusts Brigmanis (ZZS).

Attiecīgo pieprasījumu iesniegusi Latvijas Reģionu apvienība (LRA), kas adresēts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (NA) par iespējamām problēmām ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC) sagatavotajiem iepirkumiem.

Pieprasījums esot atbalstīts ar opozīcijas un partijas "Vienotība" deputāta balsīm.

Saeimas deputāts Edvards Smiltēns (LRA) norāda, ka ne viens no ministra pārstāvjiem neesot spējis sniegt konkrētas un pamatotas atbildes uzdotajiem jautājumiem. "Tāpat, nespēja pamatot aprēķinus, kas tika veikti konkrētajiem projektiem, par kuriem izsludināti iepirkumi, kā arī nevarēja izskaidrot, kur tiek plānots iegūt līdzekļus, lai segtu ar iepirkumiem saistītos izdevumus. Tāpat, nesagaidījām paskaidrojumu, kā tas ir iespējams, ka radies pieckārtējs sadārdzinājums projektos," uzsver opozīcijas politiķis.

LRA pārstāvji skaidro, ka pagājušajā nedēļā iesniedza pieprasījumu Gerhardam, kurā uzdod par pienākumu novērst valsts līdzekļu izšķērdēšanu LVĢMC iepirkumos. Iepirkuma "Jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrāde un būvniecība radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons"" sākotnējā paredzamā līgumcena bija definēta 1,48 miljoni eiro, savukārt iepirkumā par uzvarētāju tika atzīts SIA "Velve", kuras piedāvājums 5,7 reizes jeb par aptuveni septiņiem miljoniem eiro.

Par pieprasījumu vēl būs jābalso Saeimai.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija joprojām meklē veidu, kā samazināt projekta izmaksas, lai varētu realizēt radioaktīvo atkritumu glabātuves "Radons" izbūvi, apstiprināja ministrijas pārstāve Anda Zaļepska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!