Foto: DELFI

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien nolēma atlikt lēmuma pieņemšanu par Lāčplēša dienu kā svētku dienu, un līdz vēlēšanām šo likumprojektu varētu neskatīt.

Saeimas deputāts Valters Dambe (ZZS) vērsa uzmanību, ka no atsevišķiem iedzīvotājiem ir saņemts rosinājums, ka Latvijas karavīru piemiņai svarīgi ir atzīmēt arī 22. jūniju un 11. augustu. Tāpēc kopā ar 11. novembri visas trīs dienas likumā varētu tikt noteiktas kā atzīmējamās dienas.

Dambe vērsa uzmanību, ka ir priekšvēlēšanu laiks un ka tauta labprāt svinētu svētkus, taču svarīgi arī ņemt vērā darba devēju argumentus par zaudējumiem ekonomikai.

"Vienotības" frakcijas deputāte Lolita Čigāne vērsa uzmanību, ka sabiedrības vairākumam neesot atbalsta 11. novembrim kā brīvdienai, ņemot vērā 11. novembra tradīcijas. Viņa norādīja, ka iedzīvotāji novērtē, kad skolotāji strādā ar bērniem, lai skolās atzīmētu 11. novembri. Tāpēc arī šajā jautājumā ir svarīgi saņemt Saeimas Analītiskā dienesta vērtējumu un nesteigties ar tā izskatīšanu.

Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns norādīja uz jaunas brīvdienas negatīvo ietekmi uz iekšzemes kopproduktu. Viņš rosināja likumā ierakstīt, ka katram darbiniekam ir tiesības laicīgi pieteikties uz jeburu trīs datumu izmantošanu, piemēram, kā atvaļinājumu un darba devējs šādos gadījumos nevarētu atteikt.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka līdz priekšvēlēšanu laika beigām, vai arī līdz nākamajai Saeimai, būtu "jānoliek uz bremzēm" iesniegtie likumprojekti, arī par 11. novembra noteikšanu par brīvdienu.

Jau vēstīts, ka priekšlikumu 11. novembri noteikt par svētku dienu parlamentā iesniedza Hosams Abu Meri (V), Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Atis Lejiņš (V), Rihards Kols (VL-TB/LNNK) un Inese Lībiņa-Egnere (V).

Atbalstot rosinājumu, 11. novembris būtu brīvdiena, "Vienotība" iepriekš pauda, ka Lāčplēša diena kā oficiāla brīvdiena būtu cieņpilns žests un saliedējoša iniciatīva gan Latvijas simtgadē, gan sagaidot Bermontiādes simtgadi 2019.gadā.

Kā ziņots, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), biedrība "Zemnieku saeima" un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) neatbalsta iniciatīvu mainīt Lāčplēša dienas statusu no atceres vai atzīmējamās dienas uz svētku dienu, informēja LDDK.

"Zemnieku saeima", LTRK, LDDK vērš uzmanību uz Ekonomikas ministrijas veiktajiem iepriekšējo gadu aprēķiniem par papildus brīvdienas piešķiršanas ietekmi uz iekšzemes kopproduktu, veidojot 0,08% līdz 0,1%. "Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem vienas papildus svētku dienas (11. novembra) noteikšana 2018.gadā nebūtu ietekmes uz kopējiem nodokļu ieņēmumiem, ņemot vērā, ka šī diena iekrīt svētdienā, bet 2019. gadā tai būtu negatīva ietekme 8,6 miljonu eiro un 2020 gadā 9,2 miljonu eiro apjomā," norāda organizāciju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!