Foto: LETA

Zemgales rajona tiesa Jelgavā otrdien nolēma par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēto AS "Latvijas dzelzceļš" ceļu meistaru Aleksandru Krasnopjorovu atzīt par vainīgu spiegošanā un sprāgstvielas glabāšanā, piespriežot viņam brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, ieskaitot tajā laiku, ko apsūdzētais pavadījis apcietinājumā, proti, aptuveni vienu gadu un divus mēnešus.

Tiesa atzina Krasnopjorovu par vainīgu pēc Krimināllikuma 85. panta 1. daļas par spiegošanu un pēc Krimināllikuma 233. panta 2 daļas par sprāgstvielas glabāšanu. Kā galīgo sodu tiesa nosprieda viņam piemērot brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, kā arī 60 stundas piespiedu darbu un probācijas uzraudzību uz vienu gadu un sešiem mēnešiem. Brīvības atņemšanas sodā lemts ieskaitīt laiku, ko Krasnopjorovs pavadījis apcietinājumā – no 2016. gada 15. novembra līdz 2018. gada 5. janvārim.

Krasnopjorovam piemērotos drošības līdzekļus tiesa lēma atstāt spēkā līdz sprieduma spēkā stāšanās dienai. Saīsinātais spriedums nav pārsūdzams. Lietas dalībnieki desmit dienu laikā var iesniegt lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu.

Prokurore Zinta Meija pēc tiesas sprieduma žurnālistiem sacīja, ka, viņasprāt, tiesa pieņēmusi likumīgu un pamatotu lēmumu, izvērtējot visus lietā esošos pierādījumus. Par precīzākām detaļām prokurore pieprasīs tiesu sagatavot pilnu spriedumu un tad vērtēs to.

Savukārt apsūdzētā Krasnopjorova advokāts pēc tiesas sēdes žurnālistiem sacīja, ka spriedumu pārsūdzēs, kā arī pauda pārliecību, ka apelācijas instances tiesa to atcels.

Ģenerālprokuratūra iepriekš informēja, ka laikā no 2015. gada 21. oktobra līdz 2016. gada 23. septembrim apsūdzētais, būdams "Latvijas Dzelzceļa" darbinieks, Jelgavas dzelzceļa stacijas sliežu ceļu atbildības teritorijā regulāri, sistēmiski un mērķtiecīgi nodarbojās ar neizpaužamu militāra rakstura ziņu un komercnoslēpumu nelikumīgu vākšanu Krievijas uzdevumā, pēc kā iegūto informāciju nodeva Krievijā esošai kontaktpersonai.

Apsūdzētais, pārfilmējot no "Latvijas Dzelzceļa" videonovērošanas sistēmām tiešsaistes režīmā un video arhīviem, nelikumīgi ieguva ziņas par NATO militārās tehnikas pārvietošanos Latvijas teritorijā, liecināja prokuratūras sniegtā informācija.

Nelikumīgi vākto, iegūto un pavairoto informāciju un neizpaužamās ziņas, apsūdzētais elektroniskā formātā nosūtīja Krievijā esošai kontaktpersonai, kas pārstāvēja un darbojās Krievijas interesēs.

Apsūdzētais bija iegādājies un savā darba vietā - "Latvijas Dzelzceļš" piederošās nedzīvojamās ēkas kabinetā, apzinoties, ka viņam nav attiecīgas atļaujas, nelikumīgi glabāja rūpnieciski izgatavotu rokas granātu sprādziena imitācijas uzspridzinātāja imitācijas daļu. Tā ir pieskaitāma pie militārās pirotehnikas un satur rūpnieciski izgatavotu svaidošo sprāgstvielu - dūmu pulveri 2,7 gramu apmērā.

Tāpat jau ziņots, ka lieta tiek skatīta slēgtās tiesas sēdēs, jo prokurore Zinta Meija izteica lūgumu uz tiesas sēdi kā liecinieku aicināt Drošības policijas darbinieku. Prokurore pauda, ka policista identitāte nav izpaužama, tāpēc viņa nopratināšanai varētu nodrošināt videokonferenci. Ņemot vērā, ka gan Drošības policijas darbinieka paustais, gan cita informācija, kas var izskanēt tiesas sēdē, var saturēt datus, kas aizskar Latvijas valsts intereses un nav izpaužami, lietas izskatīšanu nolēma turpināt aiz slēgtām durvīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!