Foto: LETA
Latvijas Okupācijas muzeju pārbūvēs SIA "Skonto būve", tika atklāts Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveides darbu sākšanas pasākumā.

Muzeja pārbūves līgums tika noslēgts par 5,2 miljoniem eiro. Paredzamais pārbūves laiks ir 12 mēneši.

Līgumu par Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvi otrdien parakstīja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis un "Skonto būve" valdes loceklis Juris Pētersons.

Latvijas Okupācijas muzejs cer, ka pēc ēkas pārbūves un iekārtošanas tas vēsturiskajās telpās varētu atgriezties 2020.gadā.

VNĪ atbilstoši publiskā iepirkuma likumam organizēja sarunu procedūru par Okupācijas muzeja ēkas pārbūvi, tostarp jaunas piebūves "Nākotnes nams" būvniecību, ar septiņiem pretendentiem, kuri iesniedza piedāvājumus muzeja pārbūves projekta būvdarbu konkursa otrajā posmā, proti, ar SIA "Abora", SIA "RCBS", AS "LNK Industries", "Skonto būve", SIA "Arčers", SIA "Newcom Construction" un SIA "Ostas celtnieks".

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) svinīgajā būvniecības sākšanas pasākumā uzsvēra, ka šis projekts ir tapis nepiedodami ilgi. "Jācer, ka vēsture izskaidros visas aizkulises, kāpēc šim projektam tik grūti bija saņemt nepieciešamos saskaņojumus, kāpēc bija jāpieņem speciāls lēmums nodot būvvaldes funkcijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Tagad daudzus gados iestrēgušo projektu ir izdevies izkustināt. Ļoti ceru, ka būvnieki spēs projektu īstenot noteiktajā laikā, jo tas pārāk ilgi bija iestrēdzis birokrātijas valgos," sacīja Melbārde.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) norādīja, ka mūsdienu "piektā kolonna" ir kavējusi projekta virzību, taču VNĪ visas pretdarbības ir pārvarējusi un atradusi risinājumu projekta īstenošanai.

Muzeja pārbūves projektā "Nākotnes nams" izmantota arhitekta Gunāra Birkerta ideja - papildināt esošo ēku ar jaunu apjomu, un šim mērķim izmantotas 2001.gadā Birkerta dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970.gadā būvēto ēku papildināt ar baltu piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti. Arhitekta ideja ietverta metaforā - no tumšās pagātnes uz gaišo tagadni un apskaidrotu nākotni. Projektā paredzēts izbūvēt jaunas, mūsdienīgas muzeja ekspozīcijas telpas ar telpiskiem un multimediāliem, interaktīviem objektiem. Plānots, ka nākotnē jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls.

Vienlaikus ar Okupācijas muzeja pārbūvi paredzēts izveidot arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālu "Vēstures taktīla".

Paredzēts, ka mākslinieka Kristapa Ģelža, arhitektes Ilzes Miķelsones un komponista, sonologa Voldemāra Johansona kopdarbu īstenos uzņēmums SIA "Taktila" kopīgi ar dizaina biroju "H2E" un arhitektu biroju "Sarma un Norde".

"Vēstures taktīla" iecerēta kā vienots arhitektonisks ansamblis kopā ar Birkerta projektēto Okupācijas muzeja paplašinājumu "Nākotnes nams".

Okupācijas muzeja pārbūves projekts ir iekļauts VNĪ pārmaiņu programmā "100 adreses Latvijas valsts simtgadei". Viens no šīs programmas mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

VNĪ vienīgais īpašnieks ir Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!