Foto: LETA
Vecrīgas grautiņos notiesātā Anša Ataola Bērziņa aizstāvis Jānis Mucenieks ir izsniedzis valsts prezidenta Raimonda Vējoņa kancelejā jaunu apžēlošanas lūgumu, informēja advokāts.

Viņš skaidroja, ka iesniegums prezidenta kancelejai uzrakstīts šī gada 10. maijā, kad Bērziņš bija izcietis divas trešdaļas no sev piespriestā soda un atbilstoši Apžēlošanas likuma 5. panta trešajai daļai varēja prasīt apžēlošanu.

Mucenieks arī pastāstīja, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa vakar nolēmusi, ka Bērziņam nebūs jāsedz Valsts policijai konvojēšanas izmaksas par savu atvešanu no Čehijas, kur viņš tika aizturēts pērn.

Neskatoties uz iesniegto apžēlošanas lūgumu Bērziņš arī 14. maijā iesniedza Ieslodzījumu vietu pārvaldei (IeVP) iesniegumu, lūdzot pirmstermiņa atbrīvošanu.

IeVP apstiprināja, ka Bērziņš atrodas augstākajā soda izciešanas pakāpē, kas nozīmē, ka viņš ievēro disciplīnu, kas ir priekšnoteikums pirmstermiņa atbrīvošanai.

Ja tiesas lēmums Bērziņam būs labvēlīgs, tad viņam būs ap kāju jānēsā speciāla sprādze. Pie potītes piestiprināta sprādze raida signālu uztvērējam. Uztvērējs no uzraugāmā dzīvesvietas sūta signālu monitoringa centram. Savukārt monitoringa centrā seko līdzi visu raidītāju signāliem.

Elektroniskās uzraudzības laikā notiesātais savu dzīvesvietu drīkst atstāt tikai tam paredzētajā laikā.

Jau ziņots, ka par dalību 13. janvāra Vecrīgas grautiņos notiesātajam Bērziņam pie ieslodzījumā pavadītā laika ieskaitīti arī tie mēneši, ko Bērziņš pavadīja aiz restēm Čehijā, informēja Mucenieks.

Aizstāvis skaidroja, ka Bērziņš Čehijā tika aizturēts 2017. gada 31. martā un viņam tiesa bija piespriedusi vienu gadu un astoņus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu. Līdz ar to sanāk, ka Bērziņam sods jāizcieš līdz šī gada 30.novembrim.

Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja, VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017. gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!