Foto: DELFI
Trešdien, 9. maijā, pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa Rīgā risinās ikgadējais biedrības "9.may.lv" pasākums.

Svinības Rīgā, Uzvaras parkā, trešdien kopumā varētu būt apmeklējuši aptuveni 150 000 cilvēku, lēš pasākuma organizatori.

Biedrības "9maijs.lv" vadītājs, Rīgas domes deputāts Vadims Baraņņiks (S) aģentūrai LETA sacīja, ka kopējais apmeklētāju skaits varētu vēl pieaugt, jo cilvēki tagad ierodas uz vakara galveno notikumu - krievu mūziķa Garika Sukačova koncertu, kā arī vēlāk gaidāmo salūtu.

Baraņņiks norādīja, ka kopumā apmeklētāju skaits ir lielāks nekā pērn, kas varētu būt skaidrojams ar labajiem laika apstākļiem. "Pasākums norit mierīgi un pozitīvi," sacīja biedrības pārstāvis.

Trešdienas rītā vairāki tūkstoši cilvēku ieradās nolikt ziedus, atzīmējot tā dēvēto "Uzvaras dienu", novēroja aģentūra LETA.

Savukārt pēcpusdien vairāki tūkstoši cilvēku Rīgā, Pārdaugavā, devās akcijas "Nemirstīgais pulks" gājienā

Pēc organizatoru aplēsēm, gājienā piedalījās aptuveni 15 000 cilvēku. Valsts policijas aplēses gan liecina, ka gājienā piedalījās 10 000 līdz 12 000 cilvēku.

Ziedu nolicēju kolonas priekšgalā gāja Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), sev pie rokas vedot kara veterāni, kuras apģērbu rotāja vairāk nekā 20 dažādu izmēru un krāsu medaļas.

Ziedus ieradās nolikt Rīgas domes, Jūrmalas domes un Saeimas deputāti no partijas "Saskaņa".

Viņiem līdzās bija arī virkne ārvalstu - Krievijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Kazahstānas vēstnieki Latvijā, kā arī virkne citu valstu diplomātisko dienestu pārstāvi. Ziedus nolika arī mūziķis Gariks Sukačevs, kurš uzstāsies vakarā.

Ziedus nolika arī akcijas "Nemirstīgais pulks Rīgā" pārstāvji un dalībnieki, kā arī kara veterāni.

Daudzu klātesošo apģērbu rotā visdažādākās medaļas, kā arī Georga lentas. Teritorijā pie parka tiek aktīvi tirgoti ziedi - narcises, neļķes un tulpes pārsvarā sarkanā krāsā. Ziedi biezā paklājā gulst pieminekļa pakājē.

Parka teritoriju apsargā Valsts un pašvaldības policija, kā arī privātie apsardzes uzņēmumi.

Parka teritorijā noritēja svētku koncerts. Tajā krievu valodā tiek izpildītas kara laika dziesmas, uzstājas dažādi ansambļi, savukārt tirdziņi parka perifērijā sāk piesaistīt pirmos pircējus.

Savukārt šopēcpusdien tūkstošiem cilvēku Pārdaugavā devās akcijas "Nemirstīgais pulks" gājienā, novēroja aģentūra LETA.

Pēc organizatoru aplēsēm, gājienā piedalījās aptuveni 15 000 cilvēku.

Jau vēstīts, ka pasākums Uzvaras parkā pieteikts no pulksten 9 līdz pulksten 23. Kā pasākuma mērķis norādīta fašisma sagrāves svinēšana.

Šis pasākums pēdējos gadus pulcējis vairākus desmitus tūkstošus cilvēku. Organizatori pieteikumā norādījuši, ka tajā šogad piedalīsies vismaz 10 000 cilvēku.

Tāpat Rīgā notiks akcija "Nemirstīgo pulks", kurā paredzēts gājiens, izmantojot Otrā pasaules kara laikā cīņā pret nacismu kritušo fotogrāfijas, iepriekš informēja pasākuma pārstāve, Jūrmalas domes deputāte Elizabete Krivcova (S).

Pulcēšanās paredzēta pulksten 15 Uzvaras parka zonā iepretim viesnīcai "Maritim". Aleksandra Grīna bulvāra un Raņķa dambja krustojumā sāksies svinīga sapulce un koncerts. Pulksten 16 sāksies kolonnas veidošana un gājiena kustība pie Uzvaras pieminekļa pēc saskaņotā maršruta.

Latvijas Politiski represēto apvienība pieteikusi sapulci un gājienu ar mērķi atcerēties "PSRS vardarbīgo Baltijas valstu okupācijas faktu". Gājiens plānots no pulksten 18 līdz pulksten 20 maršrutā Latviešu strēlnieku laukums – Kaļķu iela – Brīvības pieminekļa laukums. Plānots, ka tajā piedalīsies aptuveni 100 cilvēku.

Kā ziņots, Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis uzskata, ka policijas galvenais uzdevums 9. maijā ir nepieļaut fiziskas konfrontācijas.

Policijas galvenais uzdevums ir nepieļaut kādas "fiziskas darbības", jo verbālas konfrontācijas ir neizbēgamas.

Valsts policijas priekšnieks Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra, ka drošības situācija patlaban ir stabila, norādot, ka šogad esot jūtama priekšvēlēšanu gaisotne.

Arī gaidāmie pasākumi un to scenāriji policijai esot zināmi, sacīja Ķuzis.

Kā novēroja portāls "Delfi", trešdienas rītā raiti norisinājās gatavošanās 9. maija svinībām Uzvaras parkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!