Foto: LETA
Prokuratūra ir neizpratnē par Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas izmeklēšanas tiesneses lēmumu neturpināt piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu – vīrietim, kurš tiek turēts aizdomās par divām slepkavībām un kuru liecinieki raksturo kā īpaši agresīvu un neiecietīgu.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras uzraudzībā atrodas kriminālprocess par divu cilvēku noslepkavošanu, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Una Rēķe.

Viena vīrieša līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm tika atrasts pērnā gada 19. decembrī Rīgā, kādā dzīvokļa balkonā, veicot pasākumus sakarā ar personas meklēšanu, jo vīrietis iepriekš atradies meklēšanā kā bezvēsts pazudis.

Tajā pašā dienā aizdomās par šo noziegumu aizturēts kāds agrāk krimināli nesodīts vīrietis. Ar 2017. gada 21. decembra Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas izmeklēšanas tiesneša lēmumu aizdomās turētājam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Aizdomās turētā darbības kvalificētas kā slepkavība vainu pastiprinošos apstākļos, kas paveikta ar sevišķu cietsirdību, norāda prokuratūra.

Izmeklējot krimināllietu, aizdomās turētais atzinās vēl kāda vīrieša slepkavībā, kurš atradās bezvēsts prombūtnē kopš 2013. gada marta. Veicot izmeklēšanas darbības, likumsargi atrada vīrieša līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm, kurš bija aprakts vietā, kuru norādīja aizdomās turētais.

Abus noziegumus aizdomās turētais izdarīja alkohola ietekmē.

Vairāki liecinieki aizdomās turēto raksturo kā ļoti agresīvu un neiecietīgu pret citiem, uzsver prokuratūrā.

"No kriminālprocesa materiāliem redzams, ka persona vairākkārt administratīvi sodīta, arī par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu sabiedriskās vietās, par sīko huligānismu, par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā. Aizdomās turētais pats nenoliedz, ka alkohola iespaidā viņš varētu palikt agresīvs," stāsta Rēķe.

Šā gada 25. aprīlī Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas tiesnese, neskatoties uz to, ka nav mainījušies drošības līdzekļa piemērošanas nosacījumi, pieņēma lēmumu atteikt turpināt piemērot apcietinājumu.

Šis lēmums nav pārsūdzams.

Prokuratūra uzskata, ka tiesneses lēmums ir kļūdains, nelikumīgs, lēmuma secinājumi neatbilst lietas materiāliem.

Noziegumi, par kuru izdarīšanu pamatoti tiek turēta aizdomās persona, izraisīja smagas, neatgriezeniskas sekas – divu personu nāvi.

Šāda rīcība nepārprotami ir pretrunā sabiedrības interesēm un apdraud līdzcilvēku drošību un apcietinājuma piemērošana aizdomās turētajam pirmstiesas kriminālprocesā bija samērīga izdarītā nozieguma raksturam, sabiedriskās bīstamības un smaguma pakāpei, norāda prokuratūrā.

"Tiesneses lēmums neatbilst Eiropas Cilvēktiesību iedibinātai judikatūrai, jo no Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūras izriet, ka attaisnojums personas turēšanai nebrīvē līdz tiesas procesam un tiesas procesa laikā var būt gan noziedzīgā nodarījuma smagums, par kuru persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, viņa personība, varbūtība, ka aizdomās turētais vai apsūdzētais izvairīsies no izmeklēšanas un tiesas vai traucēs patiesības noskaidrošanu, arī apdraudot vai ietekmējot krimināllietās liecinošās personas, un citi apstākļi," teikts prokuratūras paziņojumā medijiem.

Šajā kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, aizdomās turētājam piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!