Foto: Publicitātes foto

Līdz šā gada aprīļa vidum pieprasījums pēc ērču izraisītu slimību apdrošināšanas audzis par teju trešdaļu jeb 32% salīdzinājumā ar šo pašu periodu pērn, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Balta" dati.

"Iedzīvotāji izprot problēmas nopietnību un arvien aktīvāk interesējas par iespējām sevi pasargāt no ērču izraisītām saslimšanām un ar tām saistītiem finansiāliem zaudējumiem, gan vakcinējoties, gan iegādājoties šī riska apdrošināšanu. Kopš 2016. gada, kad uzsākām piedāvāt ērču izraisītu slimību apdrošināšanu, pieprasījums pēc tās turpina strauji augt," teica "Balta" Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja Sandra Pietkēviča, norādot, ka pērn pēc apdrošināšanas atlīdzības par ērču izraisītām saslimšanām vērsies 71 cilvēks.

"Balta" dati liecina, ka pērn kopējais par ērču izraisītām slimībām izmaksāto atlīdzību apjoms sasniedza 23 000 eiro. Savukārt šogad atlīdzībās izmaksāti jau 4000 eiro par saslimšanām, kas konstatētas pērn.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā līdz 26 .aprīlim pārbaudīta 121 ērce, no kurām jau divas izrādījušās inficētas ar encefalīta vīrusu. LIC Uzņemšanas nodaļā ar lūgumu piesūkušos kukaini noņemt vērsušies 29 cilvēki. Lai arī LIC šogad nav ārstējušies slimnieki ar ērču encefalītu, ir izrakstīti seši pacienti, kuriem bijusi Laimas slimība.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Antra Bormane uzsvēra, ka ērču aktivitāte pavasarī ir augstāka nekā rudenī. "Ērcēm kaitē apstākļi, kad sals mijas ar atkusni, tāpēc pagājušajā ziemā to daudzums nevarētu būt mazinājies.

Nav gaidāms arī izteikts aktivitātes pieaugums, jo pērnā gada rudenī nav bijis daudz ērču nepieaugušā stadijā," teica Bormane, piebilstot, ka arī vakcinētiem cilvēkiem, dodoties pastaigās pa mežu, pļavu vai krūmājiem, ir svarīgi pareizi apģērbties un būt piesardzīgiem.

"Balta" pārstāvji atgādināja, ka, ievērojot piesardzības pasākumus, ir iespējams pasargāt un izvairīties no ērces piesūkšanās. Dodoties brīvā dabā, jānodrošinās, lai kukaiņi nevarētu pakļūt zem apģērba, tāpēc ieteicamas ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošām, krekls jāliek biksēs. Tāpat jāvalkā gaiša un slīdīga auduma drēbes, jo uz tām ērces ir labi saskatāmas, tādējādi samazinās iespēja, ka tās pieķersies drēbēm un tālāk nokļūs uz ķermeņa. Pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbu, lai laikus notrauktu pamanīto ērci.

Savukārt pēc pastaigas mājās ieteicams pārbaudīt, vai arī uz ķermeņa nav ērču, un jāizmanto arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā uzmanīgi jānoņem.

Jau ziņots, ka pērn Latvijā saskaņā ar SPKC datiem ērču encefalīts konstatēts 214 cilvēkiem, savukārt Laimas slimība - 612 cilvēkiem. LIC laboratorijā pagājušajā gadā izmeklētas 5 983 ērces, no kurām 114 bijušas inficētas.

Jau vēstīts, ka "Balta" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar peļņu 5,926 miljonu eiro apmērā, kas ir par 47,2% vairāk nekā 2016. gadā.

2017. gadā bruto prēmijās "Balta" parakstīja 88,9 miljonus eiro, kas ir par 17,6% vairāk nekā 2016.gadā, bet apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 46,929 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 5,3%.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!