Foto: Rīgas dome

Rīgas domes (RD) Vidi degradējošo būvju komisija apstiprinājusi pieminekļu saglabāšanas konkursa rezultātus, 1,42 miljonus eiro piešķirot 88 ēku īpašniekiem, portālu "Delfi" informē RD Īpašuma departamentā.

Līdz 20 tūkstošiem eiro lielu finansējumu namu atjaunošanai saņems 80 ēku īpašnieki, bet astoņi projekti saņems ne vairāk par 5000 eiro dažādu ēkas elementu restaurācijai.

Saraksts ar konkursā uzvarējušajām ēkām atrodams šeit. Starp tām vecākā koka ēka atrodas Friča Brīvzemnieka ielā 7 (attēlā). Tā ir nodota ekspluatācijā 1840. gadā. Līdzfinansējumu saņems arī 1766. gadā ekspluatācijā nodotais nams Peldu ielā 23.

Starp konkursa uzvarētājiem atrodams arī Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA), kurš saņems līdzfinansējumu sev piederošā nama atjaunošanai Brīvības ielā 173.

Sešu ēku atjaunošanai finansējumu saņems SIA "Rīgas namu pārvaldnieks".

Atjaunota taps arī biedrībai "Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera" piederošā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 35.

Sākotnēji konkursā kultūras pieminekļu saglabāšanai pieejamais finansējums šogad bija 900 tūkstoši eiro. Dalībnieku interese bija liela – pieteikti 136 objekti, kuru sakārtošanai būtu nepieciešami 2,3 miljoni eiro.

RD Vidi degradējošo būvju komisija steidza projektus atsijāt, cīņu par līdzfinansējumu ļaujot turpināt 89 no iesniegtajiem projektiem, kuru atjaunošanai nepieciešamā summa ir aptuveni 1,5 miljoni eiro.

Lai gan 27. marta Rīgas domes sēdē atbalstu guva komisijas vadītāja Oļega Burova (GKR) priekšlikums jau esošajiem 900 tūkstošiem eiro pievienot vēl 400 tūkstošus eiro, ar šo summu tik un tā nepietika visu pieteikto objektu sakārtošanai, tāpēc 16. aprīlī Pilsētas īpašuma komiteja pievienoja vēl 215 615 eiro.

Konkursa nolikums paredz, ka pašvaldība finansē līdz 50% no atjaunošanas darbu izmaksām, bet ne vairāk par 20 tūkstošiem eiro "lielajiem" pieminekļa restaurācijas un atjaunošanas projektiem, un ne vairāk par 5000 eiro "mazajiem" pieminekļa elementu atjaunošanas darbiem. Finansējumu īpašniekiem piešķirs tikai pēc būvdarbu pabeigšanas un pieņemšanas. Līdzfinansējuma tīkotāju īpašumam nedrīkst būt noteikts grausta statuss.

Konkurss "Rīgas pašvaldības līdzfinansējums kultūras pieminekļu saglabāšanai" īstenots arī iepriekš. Piemēram, pērn pašvaldība līdzfinansējusi par kultūras pieminekļiem atzītu ēku atjaunošanu Aleksandra Čaka ielā 55, Bruņinieku ielā 81, Brīvības ielā 214, Lāčplēša ielā 18 un Zigfrīda Annas Meirovica bulvārī 18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!