Foto: LETA

Rīgas dome (RD) apstiprinājusi pašvaldības aģentūras "Rīgas pieminekļu aģentūra" šā gada darba plānu, kurā par 94 261 eiro paredzēts restaurēt Aleksandra vārtus jeb Triumfa arku, kas atrodas Viesturdārzā.

Darba plānu RD apstiprināja 24. aprīļa kārtējā sēdē.

Restaurācija notiks par Rīgas pilsētas pašvaldības finansējumu un notiks paredzēts, ka darbi sāksies vēl šā gada pirmajā pusē.

Informācija aģentūras mājaslapā liecina, ka Triumfa arka 1818. gadā atklāta par godu Krievijas uzvarai 1812. gada Tēvijas karā pār Napoleona armiju. 1903. gadā arku izjauca un pa daļām zirgu pajūgos no teritorijas tagadējā Brīvības ielā pirms dzelzceļa uz Šmerļa rajonu. Taču 1935. gadā arku atkal pārvietoja, jo tā traucēja transporta kustībai. Kopš 1936. gada Triumfa arka rotā Rīgas vecākā dārza galveno ieeju.

"Rīgas pieminekļu aģentūras" šā gada darba plānā arīdzan paredzēts par 12 tūkstošiem eiro restaurēt Dziesmu svētku simtgades pieminekli, par 12 500 eiro aprūpēt pieminekli 1905. gada 13. janvāra notikumiem Daugavmalā, par 15 tūkstošiem eiro restaurēt 1991. gada Barikāžu piemiņas zīmes, par 3600 eiro restaurēt Kārlim Ulmanim veltīto pieminekli, par 19 843 eiro labiekārtot memoriālu "Rumbula. Nacisma upuru piemiņas vieta", kā arī vēl par 4000 eiro visu gadu veikt nelielus pieminekļu remontdarbus citviet Rīgā.

Darboties aģentūra iecerējusi arī Rīgas Brāļu kapos, kur par AS "Latvenergo" 100 tūkstošu eiro ziedojumu un Kultūras ministrijas 78 194 eiro finansējumu izbūvēs elektroapgādi un apgaismojumu. Par 36 tūkstošiem eiro, ko piešķīrusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, notiks centrālā kapu lauka noslēdzošās sienas heraldisko tēlu altāra atbalsta sienas un kapu lauka skulptūru grupu virsmas attīrīšana, pielabošana un aizsargpārklājuma uzklāšana. Par 3765 eiro nomainīs bojātās kapu uzrakstu plāksnes, bet vēl par 1500 eiro nodrošinās pārapbedīšanu. Ja aģentūra atradīs vēl 17 131 eiro, tad iecerēts arī radīt skices kapu vides pieejamības projekta tālākajai virzībai.

Šogad "Rīgas pieminekļu aģentūra" arīdzan apņēmusies izstrādāt Lielo kapu divu kapliču restaurācijas programmu, kā arī kapu tālākās izmantošanas attīstības koncepciju.

Aģentūras direktors Guntis Gailītis skaidroja, ka kopā ar sabiedriskajām organizācijām top Lielo kapu restaurācijas projekts, ņemot piemēru arī no citu valstu pieredzes. "Jādomā ne tikai par estētisko aspektu, bet arī par atdevi," piebilda Gailītis, norādot, ka Lielos kapus plānots padarīt daudz pievilcīgākus tūristiem.

RD finansējums aģentūrai šogad ir 504 tūkstoši eiro, taču ierēķinot ziedojumus, valsts programmu atbalstu un pārceltos līdzekļus no pērn nepagūtajiem darbiem, kopējais budžets ir ap 900 tūkstošiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!