Foto: Publicitātes attēls

Ar ASV finansējumu vairāk nekā trīs miljonu dolāru apmērā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) saņems uzņēmuma "AeroVironment" taktiskās bezpilota lidaparātu sistēmas "RQ-20A Puma", kas stiprinās novērošanas un izlūkošanas spējas.

ASV valdības Ārvalstu militārā finansējuma programmas ietvaros NBS tiks piegādātas trīs "RQ-20A Puma" sistēmas, kurā katrā ietilpst trīs lidaparāti. Plānots, ka "AeroVironment" bezpilota lidaparātu sistēmas Latvija saņems nākamgad, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas pārstāve Aiva Kokoriša.

ASV tehnoloģiju uzņēmums "AreoVironment" nodarbojas ar bezpilota lidaparātu tehnoloģiju izstrādi un ražošanu, un tas ir lielākais mazo bezpilota lidaparātu sistēmu piegādātājs ASV bruņotajiem spēkiem, kā arī daudzām sabiedroto valstīm.

Bezpilota lidaparātu "RQ-20A Puma" sāka ražot pirms desmit gadiem, un kopš tā laika tas atrodas ASV armijas bruņojumā. Lidaparāta maksimālais ātrums ir aptuveni 80 kilometri stundā, bez uzlādes tas var nolidot divas stundas. "RQ-20A Puma" ir aprīkota ar parasto, kā arī infrasarkano kameru.

Jau ziņots, ka Nacionālie bruņotie spēki sākuši attīstīt bezpilota lidaparātu koncepciju, un ir uzsākta šo lidaparātu iegāde. Speciāla koncepcija novērošanas un atpazīšanas spēju uzdevumu izpildei pieņemta 2016. gadā.

Dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros ASV ir sniegusi atbalstu Latvijai jau vairāk nekā 20 gadus, piegādājot Nacionālo bruņoto spēkiem attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus, norāda AM.

Šī gada 3. aprīlī pēc ASV un Baltijas valstu prezidentu tikšanās ASV valdība paziņoja, ka plāno piešķirt gandrīz 100 miljonus dolāru lielkalibra munīcijas iepirkšanai Baltijas valstu bruņoto spēku vajadzībām un vairāk nekā 70 miljonus dolāru Baltijas valstu armiju apmācību un aprīkojuma piegādes programmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!