Veselības aprūpes sistēmas reformas rezultātā lielākās gaidīšanas rindas pie speciālistiem samazinājušās par vidēji 42%, tomēr vietām tās joprojām ir ļoti garas, ceturtdien preses konferencē paziņoja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Vienlaikus lielākās rindas uz izmeklējumiem samazinājušās par 33%, bet rindas uz pakalpojumiem dienas stacionāros - par 68%, teica Čakša, piebilstot, ka tieši dienas stacionāru gadījumā rindas bija vislielākās.

Ministre gan atzina, ka gaidīšanas laiks uz pakalpojumiem dienas stacionārā joprojām ir ļoti ilgs, uz atsevišķiem pakalpojumiem sasniedzot pat vairāk nekā 500 dienas.

Čakša uzskata, ka kopumā sasniegtie rezultāti, proti, redzamais rindu samazinājums, liecina, ka reformas izvēlētais virziens ir pareizs un dod rezultāti. "Sajūtu zināmu gandarījumu, jo galvenie momenti - gan tikšana pie ārsta, gan mediķu atalgojumus - vainagojušies ar rezultātu," sacīja ministre.

Viņa skaidroja, ka pirms reformas sākšanas bija 17 ārsti, pie kuriem rindas bija vislielākās, tostarp endokrinologs, ginekologs, kardiologs, reimatologs, oftalmologs, traumatologs, ortopēds, asinsvadu ķirurgs, gastroenterologs, urologs, bērnu ķirurgs, mikroķirurgs, sirds ķirurgs, pneimonologs, otolaringologs, narkologs un neirologs. Šīs problēmas risināšanā tika ieguldīti 3,4 miljoni eiro, kas ļāvis rindas pie šiem speciālistiem samazināt par 42%.

Piemēram, pirms finansējuma investēšanas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Biķernieki" rinda uz ambulatoro konsultāciju pie acu ārsta bija 150 dienas, bet tagad 31 diena. Tāpat ārstniecības iestādē "Veselības centrs 4" uz konsultāciju pie endokrinologa bija jāgaida 117 dienas, tomēr tagad šis laiks samazinājies līdz 33 dienām. Samazinājies arī gaidīšanas laikus uz ambulatoro konsultāciju pie kardiologa, pie kura pirms reformas sākšanas, piemēram, Juglas medicīnas centrā bija jāgaida 133 dienas, bet tagad - 59 dienas.

Vienlaikus ministre atzina, ka visur rindu samazinājums nav tik liels, un pie atsevišķiem speciālistiem konkrētās ārstniecības iestādēs gaidīšanas laiks joprojām ir ļoti ilgs, sasniedzot pat 450 dienas. Piemēram, Rīgā uz reimatologa konsultāciju vidēji jāgaida 22 dienas, tomēr Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā gaidīšanas laiks var sasniegt 450 dienas.

Vidzemē vidēji uz dermatovenerologa konsultāciju jāgaida 13 dienas, tomēr atsevišķās ārstniecības iestādēs rindas garums var sasniegt līdz pat 114 dienām, Kurzemē uz konsultāciju pie nefrologa vidēji jāgaida 13 dienas, bet garākā rinda var sasniegt 240 dienas. Latgalē pie trim speciālistiem - endokrinologa, neirologa un acu ārsta - uz konsultāciju jāgaida 15 dienas, bet garākā rinda reģionā ir 90 dienas. Savukārt Zemgalē pie nefrologa vidēji jāgaida 15 dienas, bet garākā rinda reģionā ir 250 dienas.

Ministre norādīja, ka pie 75% no tādiem ārstiem kā ginekologs, otolaringologs, pediatrs, ķirurgs, onkologs ķīmijterapeits, neonatologs, algologs, psihiatrs un narkologs var tikt desmit dienu laikā, kas, pēc Čakšas domām, nozīmē, ka uzlabojusies ārstu speciālistu pieejamība. Vienlaikus tikai puse no tādiem ārstiem kā traumatologs, ortopēds, pulmonologs vai dermatovenerologs pacientiem ir pieejami desmit dienu laikā.

Ministre norādīja, ka līdz rudenim, kad notiks Saeimas vēlēšanas, joprojām ir virkne daudz un dažādu uzdevumu, kurus jāpaspēj paveikt, tostarp jāizstrādā tehniskie noteikumi jaunajai valsts veselības apdrošināšanas sistēmai, lai Veselības ministrija varētu sākt sabiedrības informēšanas kampaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!