Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) pirmdien, 26. martā, parakstījis rīkojumu, kas atcels Rīgas pašvaldības nolikuma grozījumus, ar kuriem marta sākumā Rīgas dome (RD) liedza deputātiem sēdēs uzdot vairāk par trim jautājumiem, portālam "Delfi" sacīja ministra padomniece Santa Vaļuma.

Rīkojums stāsies spēkā pēc tā publikācijas "Latvijas Vēstnesī". Rīkojums arīdzan nosūtīts RD.

Vaļuma pastāstīja, ka otrdien, 27. martā, kad RD spriedīs par pašvaldības budžeta grozījumiem, jautājumu ierobežojums jau būs atcelts.

Ziņots, ka RD pēc 11 stundu debatēm naktī uz 1. martu pieņēma grozījumus pašvaldības nolikumā, kas paredz, ka turpmāk deputātiem sēdēs būs tiesības izskatāmā jautājuma ziņotājam uzdot ne vairāk kā trīs jautājumus. Tāpat deputāti viena jautājuma skatīšanas laikā varēs ņemt tikai vienu pārtraukumu, kā arī turpmāk ziņotājiem būs tiesības uz "galavārdu", kam atvēlēs trīs minūtes laika.

Drīz vien pret šiem grozījumiem iestājās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), saucot tos par Satversmei neatbilstošiem.

19. martā ministrija izteica domei ultimātu – nākamajā RD sēdē tie jāatceļ, vai arī tos atcels pati VARAM. Dome draudos neieklausījās un 23. marta sēdē šo punktu neiekļāva. Taču VARAM rīcība izpalika, jo tā vispirms vēlējās iepazīties ar RD sūtīto vēstuli, kurā skaidrota pašvaldības nostāja "jautājumu kvotu" "skandālā".

Gerharda padomniece Vaļuma pastāstīja, ka RD argumenti ministru nav pārliecinājuši, tāpēc pirmdien parakstīts iepriekšminētais rīkojums. VARAM arīdzan ir gatavs cīņai ar RD Satversmes tiesā, kur dome drīkstēs ministrijas lēmumu apstrīdēt.

RD pusē nostājusies Latvijas Pašvaldību savienība, norādot, ka pašvaldības dome ir atbildīga savu vēlētāju, nevis ministrijas priekšā. Turklāt, ja 28 opozīcijas deputāti katrs uzdotu trīs jautājumus, tad ziņotājam nāktos atbildēt uz 84 jautājumiem.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 2018. gada budžeta pieņemšanas sēde RD ilga trīs dienas, opozīcijas deputātiem uzdodot vairākus simtus jautājumu pilsētas "galvenajai grāmatvedei" Ilgai Tiknusei, kura ir Finanšu departamenta direktore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!