Foto: LETA

Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis vērsies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lūdzot apžēlot par dalību 13. janvāra grautiņos notiesāto Ansi Ataolu Bērziņu, kurš patlaban pēc bēgšanas no Latvijā piespriestā soda izciešanas aizturēts un atrodas cietumā Čehijā, portālu "Delfi" informēja pats deputāts.

Saeimas deputāts lūdzis Vējoni apžēlot Bērziņu atbilstoši Apžēlošanas likuma 4. pantam, pilnīgi atbrīvojot viņu no neizciestā pamatsoda izciešanas.

Jau ziņots, ka Bērziņam par dalību 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņos tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem un Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību. Bērziņš to nepildīja un VPD neieradās, tāpēc tiesa nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu. Pēc soda maiņas Bērziņš pameta Latviju un tika izsludināts starptautiskā meklēšanā. 2017. gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.

Saeimas deputāts atgādina, ka Bērziņš pašreiz atrodas cietumā Čehijā, un viņa lietas virzība apstājusies, savukārt uzturēšanās cietumā "ir ciešanu pilna dzīve pašam Ansim Ataolam Bērziņam un viņa tuviniekiem".

"Izveidojusies notikumu gaita simboliski spilgti reprezentē strupceļā nonākušo konfrontāciju starp tautu un varu, starp taisnīgumu un tiesiskumu, starp likuma garu un burtu," savā lūgumā Vējonim raksta deputāts.

"Ja arī Anša Atola Bērziņa rīcībā varam saskatīt likumpārkāpuma pazīmes, tad ir svarīgi apzināties situācijas kontekstu. Viņa rīcība bija godīga un taisnīga cilvēka emocionāla reakcija situācijā, kad tauta redz, ka ar tiesiskiem un likumpaklausīgiem līdzekļiem nav iespējams novērst ietekmīgu politiskās elites pārstāvju antidemokrātisko visatļautību," paudis deputāts.

"Ja kāds uzskata, ka Ansim Ataolam Bērziņam bija jāizcieš sava soda tiesa, šobrīd ciešanu jau ir bijis pārpārēm. Latvijas valstij jāpārtop no vajātāja par patvēruma un drošības sniedzēju savam pilsonim. Ansis Ataols Bērziņš ir sevi pierādījis kā krietns pilsonis, sabiedriski radoša personība un gādīgs daudzbērnu ģimenes tēvs," liecina deputāta argumenti.

Jau ziņots, ka pēc aizturēšanas Čehijā Bērziņš nevēlējās, lai viņu izdod Latvijai, juridiski apstrīdēja izdošanu un lūdza Čehijai politisko patvērumu, jo, viņaprāt, kriminālprocess pret viņu ir politizēts, un viņš esot saņēmis vardarbības draudus, ja Latvijā nonāks ieslodzījuma vietā.

Čehijas Augstākā tiesa pērn atstāja spēkā Čehijas tiesas lēmumu par Bērziņa izdošanu Latvijai, tomēr šis spriedums ir pārsūdzēts Čehijas Konstitucionālajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!