Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) bijis lietas kursā par visiem notikumiem, kas saistās ar šobrīd no amata atstādinātā maksātnespējas administratora Māra Sprūda drošības naudas iemaksu. Tā uz jautājumu par publiski izskanējušo informāciju, ka drošības naudas izcelsmes avots varētu būt AS "Latvijas Autoceļu uzturētāja" valdes locekle Anastasija Udalova, žurnālistiem atbildēja biroja priekšnieks Jēkabs Straume.

KNAB vadītājs sacīja, ka gan birojs, gan policija bijusi lietas kursā par visiem notikumiem, kas attiecas uz drošības naudas iemaksu par konkrēto personu.

Tāpat viņš norādīja, ka tikuši veikti visi pasākumi, lai noskaidrotu naudas izcelsmi, tostarp bijusi sadarbība arī ar kontroles dienestu. Tomēr nekāda tūlītēja rīcība nav sekojusi, sacīja Straume.

Jau ziņots, ka kopumā 500 000 eiro drošības naudu par M. Sprūdu iemaksājis viņa brālis Kristaps Sprūds, iepriekš portālam "Delfi" atklāja advokāts Jānis Rozenbergs.

M. Sprūds ir apsūdzēts tā dēvētajā "Trasta komercbankas" likvidācijas krimināllietā.

Pagājušajā nedēļā portāls "kompromat.lv", atsaucoties uz saviem avotiem, vēstīja, ka M. Sprūda drošības naudu iemaksājusi VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" valdes locekle Anastasija Udalova, kura ir Igaunijas miljonāra un krimināllietā par kukuļa došanu bijušajam AS "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim apsūdzētā Oļega Osinovska draudzene.

"Kompromat.lv" rakstīja, ka Udalova naudu aizņēmusies no Osinovska. Pati Udalova "kompromat.lv" šādu informāciju, ka būtu drošības naudas iemaksātāja, noliegusi.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 14. februārī lēma no amata atstādināto maksātnespējas administratoru Sprūdu atbrīvot no apcietinājuma pret 500 000 eiro drošības naudu.

Valsts policija 2017. gada nogalē nodeva prokuratūrai tā dēvēto AS "Trasta komercbanka" likvidācijas krimināllietu, kurā iesaistīti maksātnespējas administratori. Prokuratūra kopumā lūdza apsūdzēt sešas personas.

Policija informēja, ka 2016. gadā, izmantojot "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu savtīgās interesēs, maksātnespējas administratori pēc iepriekšējas vienošanās veica izspiešanu organizētā grupā kopā ar vēl četrām personām.

Janvāra vidū Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka Sprūds un vēl viens apsūdzētais, bijušais administrators Ilmārs Krūms, draudējuši konfiscēt "Trasta komercbankas" kreditoru naudu. Izmeklēšana uzskatot, ka Sprūds, Krūms un vēl četri cilvēki no bankas kreditoriem, kas gaidījuši savu kārtu saņemt bankā iestrēgušo naudu, izspieduši pamatīgas summas.

Likumsargu ieskatā, dažiem bankas kreditoriem tika paziņots – lai atgūtu noguldījumus, ir jādalās. Esot izmantoti arī draudi. Kreditoriem esot norādīts, ja Krūmam, Sprūdam un pārējiem nesamaksās, tad kreditoriem pienākošos naudu atzīmēs kā noziedzīgi iegūtu un viņi to vienkārši neredzēs, vēstīja raidījums.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, ka lietā apsūdzēti arī būvuzņēmējs Mārtiņš Krūms, uzņēmējs Guntars Slišāns, kā arī Īrijas pilsonis, uzņēmējs Timotijs Kellijs.

Tāpat izskanējis, ka apsūdzēto vidū ir finansists Jorens Raitums.

Jau ziņots, ka 2017. gada jūnijā Valsts policija veica 16 kratīšanas, kuru laikā izņemti svarīgi dokumenti un naudas līdzekļi vairāku tūkstošu eiro apmērā. Tika arestēti vairāki nekustamie īpašumi, luksus klases automašīnas un vairāki simti tūkstoši eiro skaidrā naudā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!